Sprzedajemy mniej jaj i przetworów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-04-2015,12:30 Aktualizacja: 08-04-2015,13:17
A A A
W 2014 roku Polska sprzedała 226 tys. ton jaj i przetworów. To o 7 proc. mniej niż rok wcześniej. Wartość eksportu spadła o 2 proc. do 240 milionów euro.
 
Dodatnie saldo w handlu zagranicznym tego sektora wzrosło jednak w skali roku o 0,4 proc. do 188 mln euro - informuje FAMMU/FAPA. To efekt mniejszego importu (o 22 proc. - do 5 tys. ton) przy niższych wydatkach (o 12 proc. - 52 mln euro). 
 
Jaja spożywcze (średnia klas M i L) kosztowały przed rokiem przeciętnie 523,3 zł za 100 kilogramów (125 EUR/100 kg) i były o 2 proc. tańsze od średnich stawek w UE i o 3 proc.  tańsze jak przed rokiem.  
 
Największymi partnerami handlowymi Polski w sektorze jaj i przetworów pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej. Nasze produkty trafiły przede wszystkim do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. Te cztery państwa miały aż 68 proc. udziału w wartości eksportu. Z krajów trzecich największym odbiorcą jaj z Polski został się Irak. 
 
Głównymi dostawcami produktów do naszego kraju były z kolei... Holandia, Niemcy, Francja i Czechy, skąd sprowadzono ponad 60 proc. towarów.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu