Spada sprzedaż w sektorze jaj. Polskie wysyłki poleciały w dół o 70 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-05-2015,9:45 Aktualizacja: 04-05-2015,10:37
A A A

Unijny eksport jaj i przetworów do krajów trzecich w styczniu i lutym spadł w skali roku o 7 proc. do 36,2 tys. ton.

Tak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najbardziej obniżyły się wysyłki albuminy jaj (19 proc. do 14,7 tys. ton) i żółtek jaj  (16 proc. do 1,3 tys. ton). Wzrósł z kolei eksport jaj spożywczych - o 2,4 proc. do 17,6 tys. ton, a jaj bez skorupek nawet o 21 proc. do 2,6 tys. ton.

Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zmniejszyło się w skali roku o 7 proc. do 34 tys. ton. Głównymi eksporterami produktów poza Wspólnotę były Holandia, Włochy, Hiszpania, Francja i Niemcy.

Wysyłki polskich jaj i przetworów zmniejszyły się o ponad dwie trzecie do 898 ton, w tym jaj spożywczych aż o 82 proc. do 542 ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z tego sektora była tradycyjnie Japonia, a następnie Szwajcaria i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Z kolei głównymi dostawcami na rynek UE były Indie i Argentyna.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu