Duży wzrost ceny tuczników w Niemczech!
Tuczniki w Niemczech podrożały o 8 centów do poziomu najwyższego od lipca ubiegłego roku. Obecnie kosztują one 1,54 euro za kg wbc co w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 19 maja wg NBP (4,5306) daje 6,98 zł za kg wbc.
Cena tuczników w Niemczech w dzisiejszym notowaniu VEZG znacząco wzrosła. Została ona ustalona na poziomie 1,54 euro za kg wagi bitej ciepłej. To najwyższa stawka zanotowana od lipca 2020 roku.
"W nowym tygodniu w okolicach Zielonych Świątek liczba świń przeznaczonych do uboju jest niewielka. Popyt wzrósł między innymi w wyniku zapewnienia asortymentu dla branży gastronomicznej. W rezultacie cena tuczników rośnie" czytamy w komunikacie Zrzeszenia Producentów Żywca i Mięsa VEZG.
Tuczniki w Niemczech podrożały. A w Polsce?
Tuczniki w najnowszych notowaniach "dużej giełdy" kosztują 1,54 euro za kg w wadze bitej ciepłej. Oznacza to wzrost cen o 8 eurocentów do poprzedniego tygodnia.
Tuczniki w Niemczech obecnie w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro wg NBP z 19 maja (4,5306) kosztują 6,98 zł za kg wbc.
Cena tuczników w Niemczech obecnie jest najwyższa od 10 miesięcy. Ostatni raz takie stawki niemieckie zakłady ubojowe płaciły za te zwierzęta na początku lipca 2020 roku.
"Dzisiejszy skok ceny z 1,46 euro do 1,54 euro na VEZG cieszy, ale ma swoją rynkową podstawę - niedobory tuczników. Nie łudźmy się, wieczne to nie będzie. Ważne, by udało się na rynku utrzymać pewien pułap cenowy pomimo chwilowych wahań. Nad tym musi pracować cała branża" skomentował tę sytuacją na swoim Twitterze Witold Choiński, Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.
Obecna cena będzie obowiązywała do 26 maja.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Czy Polska może odbudować produkcję prosiąt?
-
Ceny tuczników stabilne w maju. A jak będzie w czerwcu?
-
ASF. Zmiany w strefach nie wszędzie na korzyść hodowców
-
Giełda VEZG 8 maja. Stagnacja się pogłębia
-
Konsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?
-
Krajowa Rada Wieprzowiny rozmawiała z politykami o wsparciu dla hodowców
-
Giełda VEZG na początku maja nie uległa zmianie
-
Duńczycy stawiają na tucz. Czy to zagrożenie dla polskich producentów?
-
Ceny tuczników nie wzrosną, ale też nie powinny maleć
-
Średnia cena tuczników w Unii Europejskiej wzrosła
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?