Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 5 pasujących wyników.
Jak ograniczyć ilość mykotoksyn w ziarnie pszenicy?
Ocenia się, że mykotoksyny corocznie powodują zniszczenie lub pogorszenie jakości około 20-25% zbóż, co przekłada się na straty w hodowli zwierząt. Koszty ekonomiczne, które ponoszą...
więcejOchrona kłosa. Zabieg T3
Intensywna ochrona zbóż, w szczególności pszenicy ozimej, to oprócz zaprawiania, trzy podstawowe zabiegi opryskiwania fungicydami. Pierwsze dwa chronią podstawę źdźbła i...
więcejJak ograniczyć występowanie mykotoksyn w ziarnie kukurydzy?
Mykotoksyny to substancje toksyczne produkowane przez grzyby. Ich obecność w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Mogą tworzyć się w okresie wegetacji, zbioru, a także podczas...
więcejRizoktonioza – narastający problem? Sumi Agro szuka rozwiązań
Problem rizoktoniozy w uprawie zbóż był tematem wystąpienia dra Wojciecha Pusza z Katedry Ochrony Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podczas konferencji prasowej Sumi Agro. Ten...
więcejKonferencja pt. „Weterynaryjno-technologiczne aspekty produkcji trzody chlewnej” w Boguchwale 2019
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zaprasza 20 lutego 2019 roku na konferencję pt. „Weterynaryjno-technologiczne aspekty produkcji trzody chlewnej”, która...
więcej