Warzywa gruntowe droższe niż przed rokiem. Spod osłon tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-08-2015,12:20 Aktualizacja: 03-08-2015,12:46
A A A

W lipcu większość warzyw gruntowych kosztowała więcej niż w tym miesiącu przed rokiem. Przez 12 miesięcy spadły za to ceny warzyw spod osłon.

Kapusta młoda na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach lipca kosztowała przeciętnie 1,53 zł za sztukę wobec 1,54 zł przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. O 31 proc. do 1,94 za kilogram podrożała natomiast młoda cebula, młoda marchew o 41 proc. do 1,75 zł za pęczek, zaś ziemniaki o 34 proc. do 0,79 zł za kilogram.

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości...

Wzrost stawek wynika prawdopodobnie przede wszystkim z mniejszej podaży warzyw. Wstępne oficjalne szacunki zbiorów będą znane niebawem, ale już można oczekiwać, że będą niższe od ubiegłorocznych.  

Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2015 roku powierzchnia upraw warzyw gruntowych spadła przez rok o 2 proc. do niespełna 169 tys. ha. To efekt spadających cen na krajowym rynku i niższa opłacalność uprawy. Co prawda w przypadku wielu warzyw stawki mocno szły w górę w pierwszym i drugim kwartale br., ale nie wpłynęło to na poprawę ogólnej sytuacji w sektorze.

Na staw upraw niekorzystnie wpłynęła również pogoda - głównie susza. Według ekspertów zbiory warzyw gruntowych mogą zatem spaść o 3 proc. do 4,52 mln ton. Podobnie jest w większości europejskich krajów.

Tańsze niż przed rokiem są z kolei warzywa spod osłon i pieczarki. Pomidory kosztowały przeciętnie 2,20 zł/kg, czyli o 28 proc. mniej niż przed rokiem, zaś pieczarki 5,10 zł/kg (-7 proc.).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu