Żywiec wieprzowy ciągle drogi choć w Niemczech cena nie wzrosła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-07-2016,8:30 Aktualizacja: 14-07-2016,17:39
A A A

Zakłady mięsne w Polsce podniosły cenę o 10-15 groszy za kilogram wbc. To efekt wciąż małej liczby tuczników przeznaczonych do uboju. Z drugiej strony zapotrzebowanie na surowiec nie jest już tak wysokie jak w poprzednich tygodniach.

Tuczniki w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej kosztowały 5,61 zł za kilogram żywca tj. o 13 groszy więcej niż w poprzednim tygodniu. W notowaniach ministerstwa rolnictwa za kg wbc w klasie E zakłady płaciły 6,94 zł.

tuczniki, wieprzowina, produkcja świń, ceny skupu tuczników

Świnie podrożały niemal o 2 zł w ciągu trzech miesięcy

Zakłady mięsne za kilogram żywca płacą obecnie już niemal 5,5 zł. Poubojowo w klasie E cena oscyluje wokół 7 zł, a w niektórych ubojniach nawet w klasie R przekracza ona 6 zł. Tak dobrej sytuacji na rynku świń nie było od ponad...

Polska ze względu na ASF nadal nie może eksportować wieprzowiny do większości krajów w tym także do Chin. Co gorsze pomimo wysokiego kursu Euro nadal importujemy wieprzowinę z Zachodu.

Trzoda chlewna w Unii Europejskiej nadal jest droga. Notowania rosły, ponieważ wciąż panuje duże zapotrzebowanie na żywiec do uboju a produkcja świń maleje. W Niemczech w ubiegłym tygodniu cena wzrosła o 3 centy.

Niemiecki Związek Producentów Trzody Chlewnej i Bydła VEZG poinformował jednak, że 13 lipca cena tuczników utrzymała się na ubiegłotygodniowym poziomie i wyniosła 1,66 Euro za kg wbc tj. ok. 7,30 zł/kg. To może świadczyć o tym, że ceny trzody chlewnej w Europie powoli ulegają stabilizacji.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu