Zakłady w Polsce obniżyły ceny za tuczniki
Zakłady mięsne w Polsce, jak wskazuje Bartosz Czarniak z Polsusu, w tym tygodniu nieco zrewidowały swoje cenniki i zamierzają płacić za tuczniki średnio o 20 groszy mniej, niż w poprzednim.
Zakłady mięsne po zeszłotygodniowym gorączkowym poszukiwaniu tuczników, w tym wykazują nieco mniejsze zainteresowanie żywcem.
W Niemczech, pomimo widocznego spadku pogłowia, cena na małej giełdzie wynosi 2,39 euro za kg przy 57% mięsności (11,35 zł). Na parkiecie VEZG, który jest wyznacznikiem dla zakładów w Polsce, kosztują one 2,28 euro za kg przy 57% mięsności (10,84 zł).
Krajowe ceny tuczników o 90% wyższe niż przed rokiem
- Dość spora różnica sugeruje, że ceny te ulegną w najbliższym czasie zmianom. W którą stronę? Logika wskazuje, że przy ubywającym pogłowiu, np. ostatnio Austria ogłosiła spadek liczby świń o 4,9%, powinna rosnąć. Logika jednak w tym momencie chyba nie działa - komentuje Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.
Zakłady mięsne w Polsce, jak wskazuje Czarniak, w tym tygodniu nieco zrewidowały swoje cenniki i zamierzają płacić średnio o 20 groszy mniej, niż w poprzednim.
- Ceny skupu tuczników w klasie E maksymalnie sięgają 10,60 zł za kg. Niewątpliwie nie jest to korzystne dla hodowców i producentów - podkreśla Bartosz Czarniak dodając:
- Przy zakupie zbóż powyżej 1200 zł za tonę oraz soi powyżej 3000 zł za tonę, cenach energii które są też wyższe niż przed rokiem, że nie wspomnę o cenach i dostępności warchlaka, mamy niezwykle mały margines opłacalności.
-
VEZG 24 kwietnia. Co dalej z ceną tuczników?
-
Dłuższy tucz może mieć negatywne konsekwencje
-
Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
-
VEZG 17 kwietnia. Czy cena w końcu ulegnie zmianie?
-
Jakie ruszta są najlepsze dla świń?
-
Import żywca wieprzowego może ograniczyć wzrost cen tuczników
-
Raport ASF. Rośnie liczba ognisk u dzików
-
Cena tuczników w Polsce rośnie, w przeciwieństwie do Niemiec
-
ASF w Polsce. Hodowcy wyciągają wnioski
-
VEZG 10 kwietnia. To już 6 tydzień bez zmiany cen
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?