Zakłady w Polsce obniżyły ceny za tuczniki
Zakłady mięsne w Polsce, jak wskazuje Bartosz Czarniak z Polsusu, w tym tygodniu nieco zrewidowały swoje cenniki i zamierzają płacić za tuczniki średnio o 20 groszy mniej, niż w poprzednim.
Zakłady mięsne po zeszłotygodniowym gorączkowym poszukiwaniu tuczników, w tym wykazują nieco mniejsze zainteresowanie żywcem.
W Niemczech, pomimo widocznego spadku pogłowia, cena na małej giełdzie wynosi 2,39 euro za kg przy 57% mięsności (11,35 zł). Na parkiecie VEZG, który jest wyznacznikiem dla zakładów w Polsce, kosztują one 2,28 euro za kg przy 57% mięsności (10,84 zł).
Krajowe ceny tuczników o 90% wyższe niż przed rokiem
- Dość spora różnica sugeruje, że ceny te ulegną w najbliższym czasie zmianom. W którą stronę? Logika wskazuje, że przy ubywającym pogłowiu, np. ostatnio Austria ogłosiła spadek liczby świń o 4,9%, powinna rosnąć. Logika jednak w tym momencie chyba nie działa - komentuje Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.
Zakłady mięsne w Polsce, jak wskazuje Czarniak, w tym tygodniu nieco zrewidowały swoje cenniki i zamierzają płacić średnio o 20 groszy mniej, niż w poprzednim.
- Ceny skupu tuczników w klasie E maksymalnie sięgają 10,60 zł za kg. Niewątpliwie nie jest to korzystne dla hodowców i producentów - podkreśla Bartosz Czarniak dodając:
- Przy zakupie zbóż powyżej 1200 zł za tonę oraz soi powyżej 3000 zł za tonę, cenach energii które są też wyższe niż przed rokiem, że nie wspomnę o cenach i dostępności warchlaka, mamy niezwykle mały margines opłacalności.
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z Wipaszem
-
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
Ceny żywca wieprzowego nadal spadają
-
ASF w Hiszpanii: rośnie liczba zakażonych dzików. Hiszpańska wieprzowina w odwrocie?
-
Ceny prosiąt w ostatnich tygodniach maleją
-
ASF nadal zagraża hodowlom. Już ponad 3 tys. ognisk u dzików
-
Rynek trzody chlewnej na krawędzi. Hodowcy są na minusie
-
ASF wykryty w Hiszpanii! Zagrożone kluczowe regiony produkcji trzody chlewnej
-
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
06-12-2025,15:50
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


