Wieprzowina z USA nadal konkurencyjna dla europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-06-2018,16:00 Aktualizacja: 05-06-2018,11:16
A A A

Mięso wieprzowe w USA, jak prognozuje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, nadal będzie produkowane taniej niż w Europie. Stąd eksport tego mięsa wzrośnie.

Produkcja wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych w 2019 roku ma wzrosnąć o 3 procent w porównaniu do obecnego. Wpłynie na to wzrost mocy przetwórczych zakładów mięsnych w USA.

Ceny tuczników w USA, według prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, mają pozostać na poziomie 1,22-1,30 dolara za kilogram w wadze bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę jest to 4,46 - 4,75 złotych za kilogram wbc.

trzoda chlewna, ekologiczna hodowla trzody chlewnej, produkcja wieprzowiny, strategia rozwoju rynku mięsa wieprzowego

Małe i ekologiczne hodowle otrzymają wsparcie

Rynek mięsa wieprzowego w Polsce ma nową strategię rozwoju. Największe organizacje branżowe porozumiały się co do wspólnej przyszłości tego sektora. Strategia zakłada wsparcie dla małych oraz ekologicznych hodowli trzody chlewnej. Zwłaszcza...

Wieprzowina ze Stanów Zjednoczonych, jak podkreśla Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie prognoz USDA, nadal będzie konkurencyjna w stosunku do innych krajów eksportujących to mięso na światowe rynki.

Eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych w 2019 roku w stosunku do obecnego ma się dzięki temu zwiększyć o 4 procent i ma stanowić 22 proc. całości produkcji tego mięsa.

Już pierwszy kwartał tego roku przyniósł wzrost amerykańskiego eksportu o 6 procent w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej. Największą zwyżkę wysyłki mięsa wieprzowego ze Stanów Zjednoczonych odnotowano w przypadku Korei Południowej. Zrekompensowała ona mniejszy eksport do Meksyku i Japonii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu