Uważaj na poziom białka w paszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-06-2015,20:45 Aktualizacja: 18-06-2015,7:48
A A A

Wysoki udział białka w paszy generuje niepotrzebne koszty oraz negatywnie wpływa na zdrowie świń.

Przez lata obserwowaliśmy tendencję do żywienia świń zbyt ubogą w składniki odżywcze paszą. Jednak aby wykorzystać potencjał nowoczesnych linii genetycznych należy dostarczyć im kompletnie zbilansowaną dawkę pokarmową.

Jednocześnie trzeba uważać na poziom białka w paszy. Jego nadmiar generuje niepotrzebne koszty, ponieważ jest zużywany na cele energetyczne.

Konferencja nowoczesna produkcja świń

Dobra pasza to nie wszystko

Podstawą racjonalnego żywienia świń jest odpowiednie dobranie surowców paszowych i zbilansowanie paszy pod względem jak największej liczby składników odżywczych. 9 czerwca w miejscowości Licheń Stary w woj. wielkopolskim odbyła się...

Ponadto skutkuje zbuforowaniem treści przewodu pokarmowego, co stwarza dobre warunki dla rozwoju patogennej mikroflory.

- Nadmiar białka w żywieniu prosiąt i tuczników powoduje zaburzenia trawienia i biegunki oraz odwodnienie, zmiany skórne a nawet śmierć. U loch prośnych zwiększa ryzyko wystąpienia poronień, a u macior karmiących może wywoływać syndrom MMA - tłumaczył dr Tomasz Schwarz podczas konferencji pt. „Nowoczesna produkcja świń”.

Przebiałczenie świń prowadzi również do zwiększenia wydalania azotu, który pogarsza warunki panujące w chlewni i jednocześnie obniża dobrostan zwierząt. Wpływa także negatywnie na środowisko. 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu