Tuczniki wkrótce będą droższe? Wiele na to wskazuje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-05-2025,9:15 Aktualizacja: 29-05-2025,8:38
A A A

Ceny tuczników w Niemczech po ubiegłotygodniowej podwyżce utrzymały poziom 2,10 euro za kg wbc.

Duża giełda VEZG wysłała jednak sygnały o możliwych podwyżkach w kolejnych tygodniach.

Pierwszym był rozpatrywany przedział cenowy, czyli 2,10-2,15 euro za kg wbc w klasie E. Przede wszystkim nie odnotowano niższej wartości niż 2,10 euro.

– Drugi to średnia masa ubojowa świń, która spadła. Pokazuje to handel zwierzętami, który odbywa się w sposób płynny, ale także w nieco przyspieszonym tempie – mówi Bartosz Czarniak* i dodaje:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników na VEZG. Czy notowania po raz kolejny wzrosły?

Tuczniki na VEZG w notowaniu z 28 maja utrzymały swoją cenę sprzed tygodnia. Cena tuczników w Niemczech w najbliższym tygodniu ubojowym będzie więc nadal wynosić 2,10 euro na kg wbc. Zakres cen, który był rozważany w notowaniach VEZG...

– Zaczyna więc brakować towaru na rynku, a to będzie zwiększało naciski na podwyżki. 

W Polsce po zeszłotygodniowej obniżce, która zrównała stawki z tymi z parkietu VEZG, zakłady nie zdecydowały się na podwyżki.

Obecnie ceny maksymalne oscylują w okolicach 9,00 zł za kg w klasie E, jednak zdaniem hodowcy podwyżki są nieuniknione.

– Ich powodem jest podaż, która nie nadąża za popytem oraz to, że my rolnicy, producenci żywca wieprzowego coraz częściej świadomie dokonujemy wyboru tego, komu chcemy sprzedawać świnie – mówi Bartosz Czarniak.

Producenci tuczników przestali sprzedawać żywiec jednemu kontrahentowi, który obsługiwał ich często przez lata, lecz szukają na rynku tego, kto zapłaci więcej. Do tego sprzedaż planują z wyprzedzeniem, tak aby móc ewentualnie przeczekać tydzień lub nawet dwa.

– Uważam, że jest to dobre podejście. Skupujący to nasi partnerzy handlowi. Musimy ich brać pod uwagę, współpracować i szanować, ale i tego samego oczekiwać z drugiej strony – podsumowuje Czarniak.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA