Tuczniki nadal przynoszą zysk

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-03-2016,18:20 Aktualizacja: 01-04-2016,9:35
A A A

Producenci tuczników zajmują się tym już od ponad 25 lat. W tym czasie wielokrotnie zmieniali wielkość stada, powiększali i modernizowali budynki. Obecnie kupują miesięcznie 400 warchlaków o najwyższym statusie zdrowotnym i sprzedają niemal 5 tys. tuczników w ciągu roku.

Produkcja tuczników obecnie znajduje się na granicy opłacalności. Ignacy Cichoński przyznaje, że w jego przypadku ratuje go własne zboże. Czasami musi dokupić ziarno, ale zdarza się to rzadko. Gdyby cała pasza miała pochodzić z zakupu pewnie już dawno produkowałby nieekonomicznie.

Hodowca roku wygrał samochód terenowy Toyota Hilux

PKM Duda już po raz 12 zorganizował konkurs dla swoich dostawców żywca wieprzowego Hodowca Roku. Finałowa gala odbyła się 15 stycznia 2016 r. w Hotelu Pod Szyszkami w Koźminie Wielkopolskim. Zanim rozpoczęła się główna część spotkania...

Producenci kupują warchlaki z Danii w wadze 28-30 kg. Zanim zamówią prosięta firma pośrednicząca w tym zakupie podaje im numer kolczyka, dzięki czemu wspólnie z lekarzem weterynarii sprawdzają status zdrowotny stada z którego one pochodzą.

Wspólnie z lekarzem weterynarii podejmują ostateczną decyzję. Jeśli program profilaktyczny stosowany na fermie macierzystej im odpowiada zamawiają warchlaki. Jeśli nie, proszą firmę o podanie kolejnego numeru stada.

Cena skupu tuczników sprzedawanych przez Ignacego Cichońskiego w pierwszej połowie marca za kg w wadze bitej ciepłej wynosiła 5,20 zł. Do tej kwoty należy doliczyć premię, która przysługuje w momencie, kiedy średnia mięsność całej sprzedanej partii tuczników przekracza 67 procent.

Więcej informacji na temat produkcji tuczników w gospodarstwie Aleksandry oraz Ignacego Cichońskich można znaleźć w Hoduj z Głową Świnie nr 2/2016. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu