Tania wieprzowina zalega w magazynach

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-11-2016,8:00 Aktualizacja: 25-11-2016,7:50
A A A

Mięso wieprzowe jest coraz tańsze. Ceny mimo to nie zachęcają konsumentów do zwiększonych zakupów tych produktów. Zamówienia ze strony handlu są więc małe, a magazyny stają się coraz bardziej wypełnione.

Mięso wieprzowe mimo zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia nie cieszy się większym zainteresowaniem konsumentów. Wprost przeciwnie. Święta przypadają bowiem w sobotę i niedzielę więc ilość wieprzowiny kupiona na tę okazję może być taka sama jak w każdy weekend.

Oferty sprzedaży wieprzowiny już teraz pokazują spadkowy trend - informuje TVP 1. Ceny najlepszych gatunków mięs wyraźnie spadły. Kilogram szynki z kością kosztuje od 7,5 do 7,8 zł. Karkówkę można kupić już po 9-9,1 zł. Nieco droższy jest schab, który kosztuje 10,5-10,6 zł.

Półtusze są również tanie. Jak informuje TVP 1 kilogram krajowego surowca można już kupić za 7,4-7,5 zł. Z kolei importowane mięso jest 40 groszy droższe od naszego choć biorąc pod uwagę koszty rozbioru mięsa jest to niewielka różnica.

Produkcja świątecznych wyrobów również jest daleka od oczekiwań. Tanieją tłuszcze i mięsa drobne, które są zwykle wykorzystywane do przygotowywania pasztetów. Słonina jest już o dwa złote tańsza niż przed rokiem i kosztuje od 1,5 do 3,4 zł za kilogram.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA