Spada wartość wywozu wieprzowiny. Rośnie nasz eksport na unijny rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2015,11:35 Aktualizacja: 16-10-2015,12:23
A A A

W pierwszej połowie br. wolumen wywozu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym wzrósł w skali roku o 3 proc., ale jednostkowa wartość sprzedaży spadła o 10 proc. do zaledwie 1,9 euro za kilogram.

To z kolei wpłynęło na obniżenie o 7 proc. wartości wywozu - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia do czerwca we Wspólnocie wyprodukowano o 5 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się nieznacznie.

Aleksander Tkaczow, Stephane Le Foll, rosyjskie embargo

Le Foll: unijna wieprzowina może wrócić do Rosji

Francuski minister rolnictwa wspomniał w Moskwie o możliwości zniesienia - według kryterium regionalnego - rosyjskiego embarga na wieprzowinę z Unii Europejskiej wprowadzonego w 2014 roku. - Idziemy w stronę otwarcia embarga na podstawie...

Z danych Eurostatu wynika, że w tym roku większy udział produkcji mięsa pozostawał w krajach pochodzenia, co wpływało na spadki cen na niektórych rynkach. Ze wszystkich państw członkowskich największy wzrost sprzedaży do innych krajów UE zanotowały Polska i Hiszpania - odpowiednio o 27 i 12 proc.  

W Hiszpanii gwałtownie wzrosła wytwórczość tego gatunku mięsa, zaś u nas jest nadpodaż z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu poza UE z powodu afrykańskiego pomoru świń.

Polska wieprzowina trafiała więc w większych ilościach do krajów unijnych, co pozwoliło nam wyprzedzić Francję i zająć szóste miejsce w gronie największych eksporterów tego gatunku mięsa we Wspólnocie.

Import wieprzowiny z innych państw UE w pierwszym półroczu br. zwiększyły przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej - najbardziej Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu