Spada wartość wywozu wieprzowiny. Rośnie nasz eksport na unijny rynek

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2015,11:35 Aktualizacja: 16-10-2015,12:23
A A A

W pierwszej połowie br. wolumen wywozu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym wzrósł w skali roku o 3 proc., ale jednostkowa wartość sprzedaży spadła o 10 proc. do zaledwie 1,9 euro za kilogram.

To z kolei wpłynęło na obniżenie o 7 proc. wartości wywozu - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia do czerwca we Wspólnocie wyprodukowano o 5 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się nieznacznie.

Aleksander Tkaczow, Stephane Le Foll, rosyjskie embargo

Le Foll: unijna wieprzowina może wrócić do Rosji

Francuski minister rolnictwa wspomniał w Moskwie o możliwości zniesienia - według kryterium regionalnego - rosyjskiego embarga na wieprzowinę z Unii Europejskiej wprowadzonego w 2014 roku. - Idziemy w stronę otwarcia embarga na podstawie...

Z danych Eurostatu wynika, że w tym roku większy udział produkcji mięsa pozostawał w krajach pochodzenia, co wpływało na spadki cen na niektórych rynkach. Ze wszystkich państw członkowskich największy wzrost sprzedaży do innych krajów UE zanotowały Polska i Hiszpania - odpowiednio o 27 i 12 proc.  

W Hiszpanii gwałtownie wzrosła wytwórczość tego gatunku mięsa, zaś u nas jest nadpodaż z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu poza UE z powodu afrykańskiego pomoru świń.

Polska wieprzowina trafiała więc w większych ilościach do krajów unijnych, co pozwoliło nam wyprzedzić Francję i zająć szóste miejsce w gronie największych eksporterów tego gatunku mięsa we Wspólnocie.

Import wieprzowiny z innych państw UE w pierwszym półroczu br. zwiększyły przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej - najbardziej Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA