Rosja produkuje więcej wieprzowiny. Mali gracze wypadają z rynku

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-11-2014,13:15 Aktualizacja: 06-11-2014,13:17
A A A

W pierwszych dziewięciu miesiącach br. Rosja wyprodukowała ponad 2,6 mln ton żywca wieprzowego. To o 6,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Jak informuje ministerstwo rolnictwa w Moskwie ponad 2 mln ton mięsa wyprodukowały gospodarstwa wielkotowarowe, które zanotowały 12 proc. wzrost wytwarzania. Resztę dołożyli drobni producenci, których udział w krajowym rynku wieprzowiny sukcesywnie maleje.

Jak informuje Fammu/Fapa średnia cena żywca trzody chlewnej na początku października wynosiła 107,9 rubli (2,6 dolara) za kilogram i była o ponad 40 proc. wyższa niż przed rokiem.

RusAgro, potentat na rynku mięsa zanotował w trzecim kwartale br. bardzo dobre wyniki operacyjne. Zyski w dziale wieprzowiny wzrosły przez rok o 161 proc. do 5,5 mld rubli, a sprzedaż zwiększyła się o 65 proc. do 17 mld rubli.

Również holding rolny Miratorg, największy producent wieprzowiny zanotował bardzo dobre wyniki za trzy kwartały br., a produkcja zakładu wzrosła o 8 proc.

Wzrost opłacalności produkcji ma ścisły związek z wprowadzeniem przez Rosję zakazu importu wieprzowiny z UE.

Z kolei produkcja drobiu od stycznia do września wyniosła 3,9 mln ton i była o 5,7 proc. wyższa niż przed rokiem. Rosja osiągnęła już 89 proc. samowystarczalności pod względem wytwórczości tego gatunku mięsa. Zdaniem ekspertów dalszy rozwój sektora będzie zależał od możliwości zwiększenia dostaw na rynki zagraniczne.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA