Prywatne przechowalnictwo traci tempo

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch | hoduj@apra.pl
23-04-2015,10:50 Aktualizacja: 23-04-2015,21:15
A A A

Do pierwszego tygodnia kwietnia pula zmagazynowanego w ramach programu UE dopłat do prywatnego przechowalnictwa mięsa, który ruszył 9 marca, wyniosła 47 368 ton. W porównaniu do roku 2011 jest to dużo słabszy wynik, ponieważ wówczas w tym samym czasie zgromadzono 140 tys. ton.

Około 70 proc. kontraktów zawarto na okres 90 dni i dotyczyło przechowywania szynki bez kości. Najwięcej zmagazynowali Hiszpanie - 10 336 ton, czyli ok. 22 proc. całości przechowywanego mięsa. Na drugim miejscu są Duńczycy, którzy mają w swoich magazynach 9 456 ton (20,5 proc.).

Polska zmagazynowała 9 137 ton (15,5 proc.), Niemcy 6 679 ton (14,5 proc.), Włochy 3 630 ton (7 proc.), Francja 2 527 ton (5,3 proc.) i Dania 2 405 ton (5,2 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA