PRRS oznacza niższą wydajność tuczu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-03-2016,18:00 Aktualizacja: 08-03-2016,17:53
A A A

Wirus PRRS wpływa na problemy w rozrodzie macior, ale także na tempo produkcji tuczników. Aby to udowodnić w ostatnim czasie przeprowadzono wiele badań, w których porównywano parametry tuczu świń zdrowych i zakażonych wirusem. Zebrała je i udostępniła firma genetyczna Genesus.

Warchlaki z dwóch miotów podzielono na dwie grupy i umieszczono je w oddzielnych budynkach. Zwierzęta miały nieograniczony dostęp do tej samej paszy oraz wody. W wadze 32 kg loszki z pierwszej grupy zostały zaszczepione wirusem PRRS, a w drugiej roztworem soli.

prrs, trzoda chlewna, wirus, opłacalność produkcji

Wyjątkowo podstępny wirus PRRS

Wirus PRRS wywołuje zespół rozrodczo oddechowy świń. W 2006 r. choroba ta pojawiła się w Chinach, gdzie spowodowała poważny kryzys w produkcji trzody chlewnej. Polska stanowi niechlubny wyjątek, ponieważ nasi producenci wieprzowiny nadal nie...

U loszek z pierwszej grupy zakażenie wirusem PRRS zostało udowodnione laboratoryjnie, podobnie jak w drugiej brak występowania tej choroby. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, który opublikował wyniki tego badania, w czasie trwania doświadczenia nie zanotowano żadnych upadków lub innych infekcji.

Pobór paszy i waga ciała była notowane co tydzień. Doświadczenie zostało zakończone przy średniej wadze ciała wynoszącej 129 kg w obu grupach.

Tucznikom z grupy zakażonej wirusem PRRS uzyskanie wagi 129 kg zajęło aż 14 dni dłużej. Zużycie paszy na kilogram przyrostu i średnie dobowe przyrosty były odpowiednio o 6 i 10 proc. niższe. W grupie zakażonej po pierwszych 80 dniach żywienia tempo odkładania się tłuszczu i białka były odpowiednio 15 i 20 proc. niższe w porównaniu z grupą zdrową.

Spadki we wszystkich tych parametrach odnotowano w ciągu czterech tygodni od zakażenia co wyraźnie wskazuje na wpływ wirusa PRRS. Co ciekawe jednak od piątego tygodnia do końca tuczu różnice w obu grupach nie były zbyt duże.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu