W Rodzinnym Gospodarstwie Rolnym Gaik prowadzona jest produkcja tuczników w cyklu zamkniętym oraz rzeźnia i masarnia, a także sieć sklepów. Rolnicy coraz odważniej inwestują w odnawialne źródła energii, by ograniczyć ślad węglowy.
Nowo wybudowany kompleks ma powierzchnię 1 800 m², a po planowanej rozbudowie jego wielkość zwiększy się dwukrotnie....
Konsolidują łańcuch produkcji, od stada 2 tysięcy loch, przez własną rzeźnię i masarnię, aż po sieć sklepów. Coraz odważniej inwestują w odnawialne źródła energii, by ograniczyć ślad węglowy, uniezależnić się energetycznie i wyznaczać nowe standardy w branży.
Rodzinne Gospodarstwo Rolne Gaik, zlokalizowane w Chełmie w woj. łódzkim rozpoczęło działalność w 1990 r., kiedy to Andrzej Gaik uruchomił własną rzeźnię oraz zakład mięsny w miejscowości Niedośpielin.
W 2000 r., chcąc uniezależnić się od zewnętrznych dostawców i zyskać pełną kontrolę nad jakością surowca, rodzina zakupiła od Skarbu Państwa oddaloną o 10 km stację hodowli roślin w Chełmie, gdzie z czasem rozpoczęto produkcję pasz i hodowlę trzody chlewnej.
Zmodernizował chlewnię, zapewniając świniom więcej miejsca oraz wdrożył automatyczny system żywienia. Dzięki tej inwestycji poprawił nie tylko dobrostan loch, ale również komfort pracy obsługi, która teraz może zarządzać stadem za...
Początkowo gospodarstwo specjalizowało się w produkcji tuczników, wykorzystując 500 loch rasy PIC, systematycznie rozwijając się w kolejnych latach.
Obecnie rodzina Gaik dysponuje stadem podstawowym liczącym 2 tys. loch. Jednak gospodarze wciąż inwestują i rozwijają produkcję, kładąc coraz większy nacisk na ograniczenie śladu węglowego dzięki wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii.
- Około 2020 r., w celu poprawy plenności, zdecydowaliśmy się na stopniowe wprowadzenie do naszej hodowli loch duńskiej genetyki DanBred. Zmiana ta musiała przebiegać płynnie i etapowo, ponieważ nie mogliśmy sobie pozwolić na radykalną depopulację istniejącego stada, z uwagi na stałe zapotrzebowanie surowca do bieżącej produkcji w naszym zakładzie mięsnym – mówi Bartosz Gaik.
W ramach projektu jest zakładana rozbudowa nowej fermy, tak aby mogła ona pomieścić łącznie 2,5 tys. loch. Na przełomie 2024 i 2025 r. w gospodarstwie uruchomiono dwie nowoczesne porodówki oraz sektor loch luźnych i prośnych, a także odchowalnie. W tym momencie została wykonana połowa zakładanego projektu, która finalnie będzie składać się z pięciu obiektów.
Hodowca z Wudzynia w woj. kujawsko-pomorskim prowadzi tucz świń w cyklu zamkniętym. Dodatkowo uprawia ponad 100 ha ziemi, a zysk z produkcji roślinnej pozwolił mu przetrwać największy kryzys. Tadeusz Gregorczyk prowadzi rodzinne...
W gospodarstwie jest prowadzony tucz świń w cyklu zamkniętym. Tuczniki o średniej masie 120 kg są przewożone własnym transportem do rzeźni należącej do rodziny Gaik, a gotowe półtusze trafiają do ich zakładu przetwórstwa mięsnego.
W ich rzeźni jest produkowany cały przekrój wyrobów, w tym wędliny tradycyjne, konserwowe, dojrzewające i wędzone na drewnie, a także różne wyręby świeżego mięsa.
Rodzina Gaik zatrudnia w swoim przedsiębiorstwie łącznie 400 osób. Od kilku lat jest także właścicielem Centrum Handlowego "Metalurgia" w Radomsku. Obiekt znajduje się na terenie dawnego zakładu metalurgicznego stąd jego nazwa.
Od 2016 r. w gospodarstwie funkcjonuje biogazownia rolnicza o mocy 1200 kW, oparta na dwóch silnikach o mocy po 600 kW każdy. Instalacja obejmuje cztery fermentatory o pojemności od 2 do 4 tys. m³, dwa zbiorniki zasilające tzw. karmiące oddzielnie dla komponentów suchych i płynnych, a także magazyn pofermentu składający się z kilku betonowych zbiorników o łącznej pojemności 15 tys. m³.
W planach gospodarzy jest budowa drugiej biogazowni o mocy 500 kW oraz inwestycja w odnawialne źródła energii, w tym w farmę fotowoltaiczną o powierzchni 40 ha i kilka turbin wiatrowych.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ