Produkcja wieprzowiny w UE w 2020 r. pobije rekord?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-03-2020,12:30 Aktualizacja: 10-03-2020,12:23
A A A
Eksport wieprzowiny do Chin nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Według prognoz jest to jeden z głównych czynników, dzięki któremu w bieżącym roku padnie rekord produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej.
 
Spożycie wieprzowiny maleje w większości państw unijnych. Trend ten jest szczególnie widoczny w Niemczech. 
 
Nadwyżki produkcyjne w dużych ilościach trafiają do Chin. Mimo wzrostu popytu eksportowego, przewiduje się ograniczenie produkcji wieprzowiny w Niemczech, Francji, Bułgarii i na Węgrzech. W oparciu o nowe inwestycje Hiszpania ma przewyższyć Niemcy jako wiodący producent wieprzowiny w UE – podaje portal 3trzy3.pl na podstawie www.fas.usda.gov.
 
koronawirus, ASF, konserwy, trzoda chlewna, strefy ASF

Koronawirus spowodował wzrost popytu na konserwy

Obecnie w Polsce przebywa już 15 pacjentów, u których potwierdzono zakażenie koronawirusem. Rozprzestrzenianie się wirusa spowodowało wzrost popytu na konserwy mięsne.    Ministerstwo Zdrowia potwierdziło wystąpienie 15...
Wzrost popytu ze strony Chin przełożył się na zwiększenie pogłowia loch w UE w minionym roku. Sytuacja ta doprowadziła również do wzrostu popytu na prosięta, co przełożyło się na ich cenę. Podrożały one trzykrotnie od końca 2018 r. 
 
Rosnący import wieprzowiny ze strony Chin stworzył wyjątkowo dobre warunki rynkowe dla sektora hodowli trzody chlewnej w 2019 r. Tym samym doprowadził do powiększenia pogłowia loch w UE o 216 tys. sztuk.
 
Według prognoz w 2020 r. ubój trzody chlewnej w krajach unijnych wyniesie 259,7 mln sztuk. Przewiduje się, że Hiszpanie wyprzedzą Niemców i zostaną liderem na rynku.
 
Wraz ze wzrostem produkcji wieprzowiny w UE maleje jej konsumpcja. Oczekuje się, że w 2020 r. blisko 16% produkcji krajowej zostanie wyeksportowane do krajów trzecich. Chiny nadal zostaną głównym celem eksporterów wieprzowiny w UE.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu