Produkcja wieprzowiny w Rosji jest opłacalna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-03-2016,13:40 Aktualizacja: 03-03-2016,14:14
A A A

Cena żywca wieprzowego w Rosji wzrosła do 106 rubli za kg (ok. 5,70 zł/kg), a średni zysk hodowców wynosi 38 rubli za kg (2,04 zł/kg) – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Koszt paszy w Rosji wynosi średnio 17 rubli za kg (0,91 zł/kg). Przyjmując, że jej zużycie na jeden kilogram przyrostu wynosi 2,8 to daje koszt paszy na poziomie 47,6 rubli na kg (2,56 zł/kg).

produkcja wieprzowiny w rosji, trzoda chlewna, rynek mięsa

Rosja produkuje coraz więcej wieprzowiny

Ministerstwo rolnictwa w Moskwie podało, że w 2015 roku produkcja wieprzowiny w kraju poszła w górę o 3,8 procenta do 3,96 miliona ton wagi poubojowej. Największą dynamikę wzrostu wytwórczości zarejestrowano w regonach kurskim,...

Zakładając, że koszt żywienia stanowi 70 proc. wszystkich wydatków na fermie, to całkowity koszt produkcji wynosi 68 rubli na kg (3,66 zł/kg). Przy średniej cenie 106 rubli za kilogram żywca zysk hodowcy kształtuje się na poziomie 38 rubli/kg.

Mimo wysokiej opłacalności są również tacy producenci, którzy generują straty i zamykają biznes. Rosja dzięki możliwości produkcji taniego zboża oraz zasobów ropy i gazu ma potencjał by znaleźć się na czele krajów, gdzie koszt uzyskania kilograma wieprzowiny mógłby być najmniejszy.

Jednak kraj ten powoli zbliża się do samowystarczalności w produkcji wieprzowiny. Wynika to z działań samych producentów, którzy przez swoje organizacje próbują zatrzymać nowe inwestycje w celu uniknięcia lokalnej nadprodukcji. 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu