Produkcja wieprzowiny spadnie na świecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
11-05-2016,12:10 Aktualizacja: 11-05-2016,13:33
A A A

Eksperci z Amerykańskiego Departamentu do spraw Rolnictwa (USDA) prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja wieprzowiny obniży się w tym roku o 1 proc. do 109,3 mln ton.

Czwarty rok z rzędu spadnie wytwórczość tego gatunku mięsa w Chinach. To wynik spowolnienia gospodarczego w kraju i ograniczenia w hodowli trzody chlewnej spowodowane nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska - informuje FAMMU/FAPA.  

tuczniki, prdc. zapalenie płuc, ubojnie

Tuczniki będą tańsze bo chorowały na zapalenie płuc?

Tuczniki chore na Porcine Respiratory Disease Complex PRDC czyli zespół oddechowy świń mogą być w przyszłości niżej wyceniane przez zakłady mięsne niż zdrowe zwierzęta. Mogą na to wpłynąć skutki silnego zapalenia płuc. - Zakłady mięsne w...

Spadnie również produkcja wieprzowiny w UE bowiem niskie ceny w 2015 r. zmusiły wielu unijnych hodowców do redukcji pogłowia świń. Zwiększy się natomiast ponownie wytwórczość w USA, co jest efektem odbudowy stada po stratach z 2014 r. wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED).

W górę pójdzie również produkcja tego gatunku mięsa w Brazylii, gdzie rośnie opłacalność eksportu dzięki utrzymywaniu się niskiego kursu reala i poprawie dostępu do rynków zagranicznych. Po raz kolejny wzrośnie też poziom wytwarzania w Rosji, jednak jego skala będzie niższa niż przed rokiem ze względu na kryzys gospodarczy i konkurencyjne ceny wieprzowiny z importu.

Na światowy handel w bieżącym roku będzie miał wpływ wzmożony popyt ze strony Chin oraz kursy walut ze względu na spodziewane dalsze umocnienie się dolara amerykańskiego. Skorzystają na tym głównie eksporterzy UE i Brazylii. USDA prognozuje, że globalny import wzrośnie o 8 proc. do 7,2 mln ton, przede wszystkim przez kraje azjatyckie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu