Produkcja wieprzowiny ma spadać. Ceny rekordowo niskie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-04-2016,8:15 Aktualizacja: 04-04-2016,8:56
A A A

Według "Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE" z marca produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się w bieżącym roku o 0,3 proc. do 23,3 mln ton, a w 2017 r. ma wzrosnąć o 0,7 proc. do 23,5 mln ton.

Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r. przygotowanego przez Komisję Europejską, stado reprodukcyjne zmniejszyło się przez rok o 2 proc. Trzy czwarte tego spadku odnotowano w nowych państwach członkowskich (UE 13) - informuje FAMMU/FAPA.

prosięta, tuczniki, warchlaki, import prosiąt

Producenci prosiąt powinni być traktowani priorytetowo

Producenci prosiąt i tuczników w Polsce są często stawiani na równi. Tymczasem zdaniem wielu przedstawicieli branży trzodziarskiej powinniśmy mocno wspierać tych pierwszych, ponieważ o tuczarzy, szczególnie produkujących w...

Pogłowie loch zarodowych obniżyło się najbardziej w Polsce, Niemczech, Holandii i Francji (łącznie o 300 tys. szt.). W Hiszpanii natomiast liczebność tej grupy zwierząt wzrosła o ponad 100 tys. szt. Pogłowie prosiąt zwiększyło się ponownie w państwach UE 15 (1 proc.), natomiast w UE 13 spadło o 3 proc. Łączna ich liczba w UE była o 1 proc. wyższa niż przed rokiem.

Pod koniec 2015 r. ceny wieprzowiny w UE poleciały w dół do rekordowo niskiego poziomu 126 euro za 100 kilogramów, a ceny prosiąt spadły do 35 euro za sztukę. Na początku stycznia można było zaobserwować niewielki wzrost stawek za prosięta, związany prawdopodobnie ze spadkiem pogłowia loch hodowlanych.

Pomimo niskich cen mięsa w 2015 r., produkcja wieprzowiny obniżyła się dopiero w drugiej połowie minionego roku, a wobec 2014 r. była o 3,6 proc. wyższa i wyniosła 23,4 mln ton.

W 2015 r. unijny eksport wieprzowiny wzrósł o blisko 9 proc. do 2,1 mln ton. Sprzyjały temu wyższa produkcja, wzrost konkurencyjności (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, a także niższa podaż w Brazylii.

Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca Wspólnoty w 2015 r. wzrosło natomiast o 2,5 proc. (1,1 kg) do 41,7 kg. W 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie nieznacznie obniży się, a w 2017 r. ustabilizuje się.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu