Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wzrosło niemal o 5 proc.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-02-2017,7:30 Aktualizacja: 31-01-2017,22:15
A A A
Główny Urząd Statystyczny podaje, że na początku grudnia ubiegłego roku pogłowie świń zwiększyło się o 4,9 proc. i wynosiło 11 107,5 tys. sztuk. To wzrost o 517,3 tys. sztuk w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. 
 
Liczba loch zwiększyła się w porównaniu z grudniem 2015 r. o 44,2 tys. sztuk (o 5,4 proc.) do poziomu 858,6 tys. sztuk, a pogłowie loch prośnych wzrosło o 44,3 tys. sztuk (o 8,2 proc.) do 581,5 tys. sztuk.
 
W stosunku do czerwca ubiegłego roku liczba loch na chów zwiększyła się o 4,9 tys. sztuk (o 0,6 proc.). Natomiast macior prośnych zmniejszyła się o 4,6 tys. sztuk, czyli o 0,8 proc.
 
trzoda chlewna, świnie, wieprzowina w skupie, GUS, żywiec wieprzowy w skupie

Wieprzowina w skupie zdrożała o ponad 30 proc. przez rok

W grudniu 2016 r. pogłowie świń liczyło ponad 11 mln sztuk, czyli o 4,9 proc. więcej niż rok wcześniej - poinformował w poniedziałek GUS. Wzrosła liczebność pogłowia wszystkich grup struktury stada. Żywiec wieprzowy w skupie podrożał w ciągu roku o...
W grudniu 2016 r. pogłowie prosiąt w wadze do 20 kg zwiększyło się o 25,1 proc., warchlaków o wadze 20-50 kg o 28,5 proc., świń w wadze 50 kg i więcej przeznaczonych na ubój o 38,4 proc., a trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na dalszy chów o 7,9 proc.
 
Według obserwacji analityków z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wraz ze zwiększaniem populacji świń poprawiła się opłacalność ich produkcji.
 
W 2016 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,65 zł i była o 8,1 proc. wyższa od notowanej w 2015 r.
 
Jednocześnie cena skupu zbóż podstawowych kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 60,65 zł za 1 dt, tj. o 4,8 proc. niższym od notowanej w 2015 roku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA