Podwyżki cen tuczników są nieuniknione. Podaż jest sztucznie utrzymywana

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-06-2025,15:00 Aktualizacja: 09-06-2025,14:54
A A A

– Podwyżki to kwestia czasu i to nie tylko na polskim rynku, ale przede wszystkim na europejskim – mówi Bartosz Czarniak.

Parkiet VEZG w minioną środę nie zmienił ceny tuczników i ustalił stawkę na poziomie 2,10 euro za kg w klasie E.

– Po raz kolejny średnia masa ubojowa spadła o 0,2 kg, a to oznacza, że podaż jest utrzymywana względem popytu tylko i wyłącznie dlatego, że wysyłane są coraz lżejsze świnie – mówi Bartosz Czarniak* i dodaje:

– Przypomnę tylko, że w zeszłym tygodniu waga zwierząt do uboju również była niższa od wcześniejszego tygodnia o 0,2 kg, a więc łącznie średnio mamy świnie lżejsze o 0,4 kg. Niby niewiele, jednak nie dotyczy to liczby kilkuset sztuk, a kilkuset tysięcy.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Tuczniki w UE drożeją. A w Polsce?

Ceny skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w czwartym tygodniu maja wzrosły. Z kolei w Polsce odnotowały spadki.    Od połowy kwietnia 2025 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ceny zakupu...

Podobnie, zdaniem hodowcy, dzieje się w Polsce. Podaż zaczyna nie nadążać za popytem, co jak na razie jest przykrywane mniejszymi sztukami.

W Polsce ceny nie zmieniły się. Stawki maksymalne są w okolicy 9,00 zł za kg w klasie E oraz 7 zł za kg żywca.

– Czy skupujący zdecydują się nie czekać na sytuację w Niemczech? O tym możemy się dowiedzieć już podczas sesji ISW, które ostatnio nieco ucichły i nie są w stanie jednoznacznie wskazać trendu na rynku – zauważa Bartosz Czarniak i dodaje:

– Na ostatnich licytacjach sprzedawane są małe liczby świń, a zarazem cena nie zmienia się w żadną stronę, co utrudnia wyrokowanie tego, co może się wydarzyć.

Hodowca podkreśla jednak, że zbliżają się upały, w których świnie wolniej przyrastają, co będzie wpływać na jeszcze mniejszą podaż towaru na rynku.

– Czekamy więc na podwyżki z oczywistą niecierpliwością – podsumowuje Bartosz Czarniak

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA