Żywiec wieprzowy w Polsce na początku października potaniał aż o 4%. W tym samym okresie półtusze wieprzowe sprzedawano o 5% taniej niż przed tygodniem.
Niemcy w sierpniu odnotowały ponowny spadek zapasów wieprzowiny w chłodniach. Obecnie ich poziom jest nieznacznie wyższym niż przed wybuchem kryzysu związanego z pandemią Covid-19. Zapasy wieprzowiny pod koniec wakacji w Niemczech,...
Tuczniki w dniach 3-9 października skupowano w Polsce średnio po 7,39 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem.
W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem cena żywca wieprzowego była o 74,5% wyższa.
W tym samym okresie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,78 zł za kg. Było to o 5% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 69% drożej niż przed rokiem.
W okresie 8 miesięcy 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 7% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 431 tys. ton.
Wartość eksportu w efekcie podwyżki cen i zmiany kursu euro wzrosła o 11% do wartości 1,1 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,3 mld zł.
Do Polski w tym czasie sprowadzono 687 tys. ton asortymentu wieprzowego. Było to o 14% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Wartość importu wzrosła o 22% i wyniosła 1,4 mld euro, czyli około 6,7 mld zł.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ