Ożywienie na rynku wieprzowiny. Eksport idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-05-2015,11:30 Aktualizacja: 14-05-2015,12:12
A A A

W styczniu i lutym UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 447,4 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To 2,4 proc więcej niż przed rokiem.

FAMMU/FAPA - powołując się na najnowsze dane Komisji Europejskiej - informuje, że przede wszystkim handlowano mięsem mrożonym (207,5 tys. ton) oraz podrobami i tłuszczami (195,6 tys. ton). Najbardziej spadła sprzedaż mięsa świeżego (24 proc. do 12 tys. ton) i żywca (34 proc. do 2,9 tys. ton).

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych ze Wspólnoty były kraje azjatyckie - Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały poodroby, zaś na rynki japoński i koreański "szło" przede wszystkim mięso mrożone.

Aż o połowę więcej tego gatunku mięsa zakupiły w Unii Europejskiej Stany Zjednoczone. To efekt niedostatecznej podaży z produkcji wewnętrznej po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Import ze Wspólnoty podwoiła również Australia, która jest coraz ważniejszym graczem na rynku.

Z kolei Rosja sprowadziła w styczniu i lutym zaledwie 3,4 tys. ton produktów wieprzowych (słoniny, podrobów i przetworów) wobec 43 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był zerowy, co jest oczywiście spowodowane zakazem importu wprowadzonym przez władze w Moskwie.  

Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska, ale dwa ostatnie kraje zanotowały spore spadki wysyłek. Sprzedaż zwiększyły natomiast m.in. Hiszpania, Niemcy i Wielka Brytania.

Wspólnota zakupiła natomiast w krajach trzecich w omawianym okresie ok. 6 tys. ton towarów, czyli o 2,3 proc. więcej niż przed rokiem. Najważniejszym dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2021

Hoduj z głową świnie:

-Otwarcie kolejnej hodowli

-Nowości dla hodowców świń

-Gdy trzeba oszczędzać

-Jak nie cynk, to co?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2021

Hoduj z głową bydło:

-Wołowina ma potencjał

-Użytki zielone po zimie

-Kiszone ziarno kukurydzy

-Białko białku nierówne

-Jaką prasę wybrać ?

PRENUMERATA