Od tuczu świń do stołu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-08-2025,8:30 Aktualizacja: 06-08-2025,11:16
A A A
Tuczyli świnie w cyklu zamkniętym, a w międzyczasie uruchomili sprzedaż własnych wyrobów w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Jednak z uwagi na problem ze znalezieniem pracowników, zlikwidowali stado podstawowe i zajęli się tuczem warchlaków pochodzących z zakupu. 
 
Ewa i Adam Adamczykowie z Szelejewa koło Żnina w woj. kujawsko-pomorskim prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne, które formalnie przejęli w 2007 r. Początkowo specjalizowali się w produkcji tuczników w cyklu zamkniętym, opierając ją na stadzie 100 macior rodzimych ras.
 
- W najlepszym okresie zatrudnialiśmy trzech dodatkowych pracowników do obsługi stada - wspomina Ewa Adamczyk. - Jednak z czasem coraz trudniej było o wykwalifikowaną pomoc. Dlatego w 2022 r. zdecydowaliśmy się na depopulację stada i zmianę systemu produkcji.
 
produkcja tuczników, warchlaki, cykl zamknięty, lochy, modernizacja, nowa chlewnia,

Zadbał o komfort loch

Zmodernizował chlewnię, zapewniając świniom więcej miejsca oraz wdrożył automatyczny system żywienia. Dzięki tej inwestycji poprawił nie tylko dobrostan loch, ale również komfort pracy obsługi, która teraz może zarządzać stadem za...
Obecnie w tuczarni utrzymują do 100 świń w różnym wieku, a warchlaki różnych ras sukcesywnie dokupują od lokalnych rolników. 
 
Adamczykowie w celu zwiększenia rentowności produkcji w sierpniu 2019 r. uruchomili rolniczy handel detaliczny. 
 
- Pomysł na uruchomienie RHD wyszedł od męża, który od zawsze marzył o takim przedsięwzięciu - opowiada Ewa Adamczyk. 
 
Jak przyznaje rolniczka, początki nie były łatwe. Jednak rynek szybko pokazał, że jest zapotrzebowanie na wędliny i przetwory wysokiej jakości. Produkty Adamczyków zyskały uznanie klientów szukających wyrobów tworzonych w krótkim łańcuchu dostaw, ze znanego źródła.
 
Aby rozpocząć produkcję wędlin w ramach RHD, Adamczykowie zaadaptowali jedno z pomieszczeń w piwnicy swojego domu. Zgodnie z wymogami sanitarnymi całość wyłożono płytkami ceramicznymi, tworząc łatwozmywalne powierzchnie na ścianach i podłodze.
 
W pomieszczeniu znalazły się niezbędne urządzenia do rozbioru, peklowania i obróbki termicznej mięsa w tym: maszynka do mielenia i mieszania, nadziewarka do kiełbas, wilk masarski, kotły do parzenia oraz wędzarnia. 
 
produkcja tuczników, warchlaki, cykl zamknięty, lochy, modernizacja, nowa chlewnia,

Prowadzą cykl zamknięty i wdrażają zieloną transformację

Konsolidują łańcuch produkcji, od stada 2 tysięcy loch, przez własną rzeźnię i masarnię, aż po sieć sklepów. Coraz odważniej inwestują w odnawialne źródła energii, by ograniczyć ślad węglowy, uniezależnić się energetycznie i wyznaczać...
Cała produkcja opiera się na rodzinnej recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu wyroby spełniają nie tylko wymagania jakościowe, ale też zachowują smak tradycyjnej, domowej kuchni.
 
Cykl produkcyjny w gospodarstwie jest ściśle dopasowany do zamówień klientów. Choć rytm pracy bywa elastyczny, zazwyczaj wszystko zaczyna się w poniedziałek. Wówczas Adam Adamczyk rusza ciągnikiem z przyczepką do rzeźni w Rogowie zabierając ze sobą 2-3 tuczniki.
 
Na miejscu zwierzęta są ubijane, badane weterynaryjnie i rozbierane, w zależności od potrzeb, na półtusze lub konkretne elementy kulinarne. Mięso zostaje następnie schłodzone, a we wtorkowy poranek pracownik rzeźni przywozi je z powrotem do gospodarstwa, gdzie odbywa się produkcja wyrobów. 
 
W środę Ewa Adamczyk pakuje gotowe zamówienia, a następnie rozwozi produkty do odbiorców, głównie stałych kontrahentów. Gdy zbliżają się święta lub rośnie liczba zamówień, produkcja odbywa się nawet dwa razy w tygodniu.
 
Czwartek to czas na formalności i dokumentację, podsumowanie ilości ubitych świń, rozliczenie sprzedanego asortymentu oraz przygotowanie sprawozdań z rzeźni. 
 
W ofercie gospodarstwa znajdują się tradycyjne, swojskie wyroby, przygotowywane według domowych receptur i doprawiane tylko naturalnymi przyprawami w tym pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. 
 
W asortymencie Adamczyków nie brakuje różnorodnych kiełbas: surowych, parzonych i wędzonych, a także kaszanki, wątrobianki, salcesonu, pasztetowej, domowych szynek i boczku. Od niedawna Adamczykowie poszerzyli asortyment o różne wyręby mięsa wieprzowego, odpowiadając tym samym na rosnące zainteresowanie klientów świeżym, lokalnym mięsem.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2025

Hoduj z głową bydło:

-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach

-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?

-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.

PRENUMERATA