Mniej antybiotyków dla zwierząt

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: D. Chełstowska | hoduj@apra.pl
24-09-2016,16:50 Aktualizacja: 24-09-2016,23:14
A A A

Duńscy producenci trzody chlewnej ograniczyli zużycie antybiotyków o ponad jedną piątą, począwszy od 2009 roku.

Komisja Europejska w swoim raporcie zwraca szczególną uwagę na działania podejmowane w duńskim sektorze produkcji trzody chlewnej oraz przez Danish Veterinary and Food Administration (DVFA), które pozwoliły zmniejszyć zastosowanie antybiotyków u świń. Komisja stwierdza, że rozmaite działania "mogą ilustrować potencjalne dobre praktyki innym krajom członkowskim".

prosięta, Dania, trzoda chlewna,charłak

Duńskie prosięta. Czy na pewno są szczepione?

Producenci tuczników w Polsce nadal w zdecydowanej większości kupują prosięta i warchlaki z Danii. Mimo zapewnień tamtejszych producentów o ich sczepianiu często zdarza się, że chorują one na cirkowirozę. Prosięta z Danii przyjeżdżają...
"Duński sektor produkcji rolnej zdołał zmniejszyć zużycie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej o ponad jedną piątą, począwszy od 2009 roku, co oznacza, że Dania jest dokładnie w dolnej części listy krajów, z którymi normalnie się porównujemy" - wskazuje w komunikacie prasowym Per Henriksen, dyrektor ds. weterynaryjnych w DVFA.

Komisja Europejska podkreśla znaczenie kilku podejmowanych w Danii działań mających zachęcać do rozważniejszego stosowania antybiotyków u zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących. Obejmuje to system Żółtej Karty, w ramach którego hodowcy otrzymują ostrzeżenie, gdy stosują zbyt dużo antybiotyków. Wyróżniono także duńskie przepisy prawne dotyczące leczenia grupowego oraz plan działania dotyczący MRSA związanego z chowem zwierząt gospodarskich.

W latach 2009-2015 zużycie antybiotyków w Danii zmniejszyło się o ponad 22 proc., a duński parlament przyjął plan, mający je zmniejszyć o dalsze 15 proc. w okresie między 2015 a 2018 rokiem.

Stale modyfikuje się w Danii zasady kontroli, a najnowsza zmiana w systemie Żółtej Karty, która obowiązuje od lipca 2016, wyznacza nowe progi zużycia antybiotyków w produkcji świń i bardziej nacelowane podejście, koncentrujące się na tych antybiotykach, które uznaje się za ważne w lecznictwie człowieka.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu