Kierunek rozwoju sektora wieprzowiny na świecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-07-2017,10:00 Aktualizacja: 13-07-2017,10:08
A A A
Sektor trzody chlewnej w Rosji przechodzi gruntowną modernizację. Jednak jego rozwój jest utrudniony występowaniem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Chiny również restrukturyzują produkcję. Likwidują małe gospodarstwa, a w ich miejsce budują nowoczesne fermy.
 
Pogłowie macior w Rosji wynosi około 2 mln sztuk. W wyniku przedłużenia embarga na kolejny rok, import wieprzowiny został praktycznie całkowicie wstrzymany - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Genesus.
 
Gospodarstwa przyzagrodowe w tym kraju stanowią jeszcze około 25 proc., a sektor trzody chlewnej przechodzi gwałtowną modernizację.
 
mięso wieprzowe, eksport, Hiszpania

Hiszpania przegania Niemcy w eksporcie wieprzowiny na rynki trzecie

Mięso wieprzowe z Hiszpanii w coraz większej ilości jest eksportowane na rynki trzecie. W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku kraj ten wyeksportował na rynki wschodzące 278 tys. ton wieprzowiny, to o 11 proc. więcej niż w tym samym...
Koszt budowy fermy w cyklu zamkniętym wynosi 10 tys. dolarów na lochę, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 37 tys. zł na sztukę. Z kolei zwrot z inwestycji wynosi 8 lat. W Rosji najczęściej powstają fermy w cyklu zamkniętym na 2500 loch. Jednak głównym czynnikiem utrudniającym rozwój produkcji jest występowanie wirusa ASF.
 
Żywiec wieprzowy w ostatnich notowaniach kosztował tam 91 rubli za kg (5,58 zł za kg). 
 
W Chinach również następuje szybka restrukturyzacja produkcji. Małe przyzagrodowe gospodarstwa są zastępowane dużymi, nowoczesnymi fermami. 
 
Wiele ferm produkuje na poziomie 14,98 tuczników od maciory w ciągu roku. Słaba efektywność wynika z niskiego statusu zdrowotnego stada. Pogłowie świń w Chinach zostało ograniczone o 10 proc. z powodu wcześniejszego braku rentowności produkcji oraz zaostrzenia przepisów środowiskowych.
  
Tuczniki w Chinach w ubiegłym roku kosztowały 2,75 dolara za kg (10,17 zł za kg). Obecnie ich cena spadła do 1,98 dolara za kg (7,33 zł za kg). 
 
Chińczycy zjadają coraz więcej wieprzowiny. Jej konsumpcja od 1990 roku wzrosła o 400 proc. i osiągnęła poziom 40 kg na osobę. 
 
Unia Europejska jest największym eksporterem wieprzowiny na rynek chiński, gdzie trafia w przeliczeniu na żywiec blisko 5 mln tuczników. 
 
Produkcja żywca wieprzowego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie łącznie stanowi 10 proc. światowej produkcji. USA eksportuje ponad 25 proc. swojej produkcji, a Kanada 50 proc.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu