Kanada i UE zawarły porozumienie w sprawie stref ASF

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-07-2019,11:00 Aktualizacja: 10-07-2019,20:37
A A A
Wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) skutkuje wyznaczeniem obszaru objętego restrykcjami. Kanada i Unia Europejska uzgodniły, że produkty ze świń pochodzących ze stref wolnych od ASF mogą podlegać bezpiecznemu handlowi.
 
Jednym ze skutków wykrycia ASF jest wyznaczenie trzech stref. Pierwszą z nich jest obszar zagrożenia tzw. niebieski. Drugi to obszar objęty ograniczeniami tzw. czerwony, a trzeci to obszar ochronny zwany żółtym. 
 
Minister rolnictwa i żywności rolnej Kanady, Marie-Claude Bibeau ogłosiła, że Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) i Departament Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej (DG SANTE) zgodziły się na uznanie stref ASF.
 
ASF, ogniska, wirus, trzoda chlewna

ASF wdarł się do kolejnych chlewni. Potwierdzono 16 i 17 ognisko choroby

Główny lekarz weterynarii poinformował o wyznaczeniu 16 i 17 ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce w 2019 r. Wirus zaatakował trzodę chlewną w dwóch gospodarstwach położonych w woj. lubelskim.   Ognisko ASF nr 16...
Dzięki temu umożliwiono handel produktami ze świń ze stref wolnych od ASF, podaje portal 3trzy3.pl na podstawie strony www.canada.ca.
 
Zawarte porozumienie jest częścią kontynuowanych przez rząd Kanady działań mających na celu ochronę kanadyjskich świń i gospodarki przed zawleczeniem wirusem ASF. 
 
Korzystając z pomocy kanadyjskich rolników i producentów, porozumienie powinno umożliwić kontynuację handlu wieprzowiną i jej produktami ze stref wolnych od wirusa.
 
Zagospodarowanie przestrzenne polegające na tworzeniu obszarów podlegających restrykcjom  jest uznanym międzynarodowym narzędziem służącym do zarządzania chorobami i ułatwiania handlu międzynarodowego. 
 
Po wyznaczeniu przypadku lub ogniska ASF ustala się obszary objęte restrykcjami, których celem jest powstrzymanie szerzenia się ASF. Strefy kontrolne są ustalane zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). 
 
Uznaje się, że obszary poza tymi strefami kontrolnymi są wolne od choroby.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu