Hodowcy trzody chlewnej nadal stosują antybiotyki

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-06-2018,17:00 Aktualizacja: 29-06-2018,15:46
A A A

Antybiotyki powinny być ograniczane w produkcji wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych. Tym bardziej, że już od ponad roku obowiązuje tam zakaz stosowania tych środków jako stymulatorów wzrostu.

Hodowcy i producenci trzody chlewnej w USA, jak informuje TVP 1, nie robią wystarczająco dużo, aby przystosować swoją działalność do obowiązujących przepisów. Tak przynajmniej wynika z najnowszych raportów organizacji pozarządowych.

Rolnicy zajmujący się hodowlą i produkcją trzody chlewne nadal stosują antybiotyki w tzw. sposób metafilaktyczny. Oznacza to, że dodają je w niskich dawkach do paszy lub wody nawet w sytuacji, w której nie ma na ich fermie chorych zwierząt.

tuczniki, cena, Niemcy, wbc

Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem

Ceny żywca wieprzowego w Niemczech od dwóch tygodni pozostają bez zmian. Popyt na tuczniki w tym kraju jest wysoki, ale nie wpłynął on na wzrost ich wartości.   Ceny tuczników w ubiegłym tygodniu w większości krajów Unii...

Antybiotyki stosowane w taki sposób mają zapobiegać wybuchom najpoważniejszych chorób, które znacznie obniżają opłacalność produkcji świń.

Eksperci uważają, że takie praktyki wpływają na większą oporność bakterii na antybiotyki. Zagrażają także ludziom, ponieważ w ich ocenie niemal 40 procent wszystkich antybiotyków stosowanych w hodowli zwierząt trafia na fermy trzody.

Stosowanie antybiotyków już teraz jest mocno ograniczone w Unii Europejskiej. Jak informuje TVP 1 w najbliższym czasie przepisy będą jeszcze bardziej restrykcyjne.

Antybiotyków nie będzie można stosować prewencyjnie czyli metafilaktycznie, a jedynie w przypadkach wybuchu choroby. Wymagania te będą się również odnosiły do importowanego mięsa.

Informacje dotyczące zdrowia świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA