Flushing jest niezbędny. Porada od firmy Lira

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-03-2024,8:05 Aktualizacja: 16-03-2024,7:59
A A A

Pasza flushingowa jest niezbędnym elementem w żywieniu loch. Niemalże wszystkie stada uzyskujące wysokie wyniki produkcyjne stosują tego typu diety lub specjalne suplementy spełniające rolę flushingu.

Hodowcy i producenci trzody chlewnej zadają pytania i szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów. W tym celu przysyłają pytania do naszej redakcji lub publikują je w mediach społecznościowych.

Na pytania hodowców odpowiadają doradcy zajmujący się szeroko rozumianą obsługą tych zwierząt. Sugerują oni także produkty, które pomóc w rozwiązaniu danego problemu.

lochy, loszki, hodowcy świń, szczepienia, żywienie, socjalizacja, Olga Kamińska, pierwiastki, Hoduj z Głową Świnie

Lochy potrzebują obecności człowieka

Maciory bez odpowiedniej interakcji z opiekunem oraz reakcji człowieka na ich poszczególne zachowania, nie będą prawidłowo funkcjonować. Hodując świnie, musimy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie. Maciory i loszki są bardzo towarzyskie...

– Jakie znaczenie ma pasza flushingowa w żywieniu macior? Kiedy i przez jaki okres należy stosować taką mieszankę oraz z jakich komponentów powinna się ona składać? Czy trzeba ją podawać także loszkom? – pyta nasz czytelnik.

Na pytanie odpowiada m.in. przedstawiciel firmy Lira Grażyna Rakowska, specjalista ds. żywienia trzody chlewnej.

– Pasza flushingowa jest niezbędnym elementem w żywieniu loch. Niemalże wszystkie stada uzyskujące wysokie wyniki produkcyjne stosują tego typu diety lub specjalne suplementy spełniające rolę flushingu – mówi Grażyna Rakowska.

Flushing oznacza dostarczenie organizmowi w określonym krótkim czasie większej dawki podstawowych składników pokarmowych mających znaczenie w rozrodzie.

Uderzeniowa, wysoka dawka białka, energii, witamin, minerałów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) ma na celu pobudzenie do pracy gospodarki hormonalnej macior i loszek.

Flushing wpływa na bardziej widoczne objawy rujowe, pozwalające na dokładniejsze określenie terminu inseminacji. Gwarantuje to wyższą skuteczność krycia i lepszą plenność.

stereotypie u świń, maciory, lochy, pierwiastki, prosięta, kronizm, kanibalizm, infantofobia, Hoduj z Głową Świnie

Skąd się biorą stereotypie u świń?

Świnie przejawiają swoje negatywne emocje przez frustrację lub strach wywołujący agresję. Stanowią one źródło stereotypii, czyli zachowań, które nie są dla nich naturalne. Stereotypie to zachowania odbiegające od wzorca dla danego...

Flushingowanie stymuluje owulację i równomierne dojrzewanie komórek jajowych, a także wpływa na wyższą liczebność prosiąt oraz ich wyrównanie wagowe w obrębie miotu. Urodzone zwierzęta charakteryzują się również lepszą żywotnością

– Firma Lira szczególnie poleca dodatek MPU MegaFLESZ, spełniający rolę bodźcowej stymulacji loch i loszek – mówi Grażyna Rakowska dodając:

– Zalecana dawka dla loch to 400 gramów na sztukę na dzień od pierwszego dnia po odsadzeniu prosiąt do momentu pokrycia (inseminacji), tj. przez 5 do 7 dni. W przypadku loszek hodowlanych zaleca się podawanie już od 14 dnia przed planowanym kryciem, również w ilości 400 gramów.

Całą wypowiedź eksperta znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 1/2024. ZAPRENUMERUJ

Cykl "Okiem doradcy" to seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

W każdym kolejnym wydaniu publikujemy pytania przysłane do naszej redakcji lub zadane w mediach społecznościowych.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu