Eksport wieprzowiny z UE rośnie, ale jego wartość maleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-12-2018,11:15 Aktualizacja: 27-12-2018,11:09
A A A

W ostatnim okresie 2018 roku poziom eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich wzrósł. W październiku wyniósł on 10,4 proc. w stosunku rok do roku.

Eksport wieprzowiny, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN, w październiku wzrósł głównie z powodu większego zapotrzebowania na to mięso ze strony Chin i Korei Południowej.

Chiny w tym miesiącu zwiększyły zamówienia na wieprzowinę do 126 tys. ton tj. o 4 proc. w porównaniu do 2017 roku, a Korea Południowa do 40 tys. ton tj. aż o 90 proc. rok do roku.

ferma trzody chlewnej, operat przeciwpożarowy, pozwolenie zintegrowane,ustawa o odpadach

Gospodarstwa trzodowe są jak zakłady przerabiające odpady?

Przepisy dotyczące składowania odpadów zostały zmienione. Gospodarstwa trzodowe są w nich traktowane na równi z zakładami zajmującymi się przerobem odpadów. "Wielokrotnie media informowały o pożarach na składowiskach...

Eksport wieprzowiny z UE za okres od stycznia do października tego roku w porównaniu do tego samego czasu w 2017 r. wzrósł o 1,8 proc.

Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny, jak podkreśla KZP-PTCH, nie przyczynił się jednak do wyższych cen tego mięsa na unijnym rynku, a jedynie do ich stabilizacji.

Ceny skupu trzody chlewnej nie wzrosły między innymi z powodu niskich cen wieprzowiny na światowych rynkach.

Wartościowo eksport tego mięsa z UE za 10 miesięcy 2018 roku wyniósł 6,02 mln euro. To aż o 6,9 proc. mniej niż rok wcześniej.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu