Eksport wieprzowiny wciąż rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-05-2017,13:00 Aktualizacja: 04-05-2017,13:26
A A A

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 12 proc. więcej niż rok wcześniej.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41 proc. podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 20 i 3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

trzoda chlewna, tuczniki, warchlaki, przemieszczanie zwierząt

Hodowcy świń są karani nie za swoje błędy

Hodowcy trzody chlewnej informują Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej o tym, że nakładane są na nich kary za nieterminowe zgłoszenia przemieszczenia zwierząt. Przedstawiciele związku uważają, że często są one...

W górę poszedł też wywóz świeżego mięsa (39 proc. do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (8 proc. do 25 tys. ton). Spadł za to eksport żywca (50 proc. do 873 ton).

Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe wartość sprzedaży mięsa wieprzowego w lutym była o 20 proc. wyższa niż przed rokiem przy 5 proc. zwyżce wolumenu.  

Największymi dostawcami mięsa i produktów na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania.

Z grona liczących się eksporterów wywóz przede wszystkim zwiększyły Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Nieznacznie mniejszą sprzedaż zanotowali z kolei Niemcy, Duńczycy i Francuzi.

Głównymi odbiorcami unijnych towarów w styczniu i lutym były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz tego ostatniego państwa, pozostałe zwiększyły zakupy.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu