Eksport wieprzowiny wciąż rośnie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-05-2017,13:00 Aktualizacja: 04-05-2017,13:26
A A A

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 12 proc. więcej niż rok wcześniej.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41 proc. podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 20 i 3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

trzoda chlewna, tuczniki, warchlaki, przemieszczanie zwierząt

Hodowcy świń są karani nie za swoje błędy

Hodowcy trzody chlewnej informują Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej o tym, że nakładane są na nich kary za nieterminowe zgłoszenia przemieszczenia zwierząt. Przedstawiciele związku uważają, że często są one...

W górę poszedł też wywóz świeżego mięsa (39 proc. do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (8 proc. do 25 tys. ton). Spadł za to eksport żywca (50 proc. do 873 ton).

Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe wartość sprzedaży mięsa wieprzowego w lutym była o 20 proc. wyższa niż przed rokiem przy 5 proc. zwyżce wolumenu.  

Największymi dostawcami mięsa i produktów na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania.

Z grona liczących się eksporterów wywóz przede wszystkim zwiększyły Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Nieznacznie mniejszą sprzedaż zanotowali z kolei Niemcy, Duńczycy i Francuzi.

Głównymi odbiorcami unijnych towarów w styczniu i lutym były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz tego ostatniego państwa, pozostałe zwiększyły zakupy.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA