Eksport unijnej wieprzowiny leci w dół

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-04-2015,9:40 Aktualizacja: 28-04-2015,10:15
A A A
W styczniu UE sprzedała na rynki krajów trzecich 218,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 11,4 proc. mniej niż przed rokiem.
 
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Największy udział w eksporcie miały mrożone mięso (102 tys. ton) oraz podroby i tłuszcze (95 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 3 i 16 proc. mniej niż w styczniu 2014 r. Największy spadek wywozu - o 36 proc. do ok. 6 tys. ton dotyczył świeżego mięsa.

Spadek wysyłek to przede wszystkim efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF) w Polsce i na Litwie. W sierpniu ub.r. embargo zostało jeszcze rozszerzone. 
 
Ten wielki kraj sprowadził w styczniu br. jedynie 2,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie słoniny, podrobów i przetworów) wobec 41 tys. ton w tym samym miesiącu przed rokiem. 

Tendencja zwyżkowa trwa

Na rynku UE tendencja zwyżkowa ceny skupu tuczników trwa. Wzrost ten wyniósł we Francji 0,8 zaś w Austrii 5,1 centa. W Niemczech również ceny poszły w górę. Cena poubojowa tuczników w 17 tygodniu br. wyniosła w...
 
Głównymi odbiorcami produktów z UE zostały w takiej sytuacji w ubiegłym roku kraje azjatyckie - Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny. Znacznie więcej wieprzowiny zakupiły też Stany Zjednoczone. 
 
Najwięcej towarów na rynki trzecie wysłały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska, ale większość czołowych eksporterów zanotowała spadki wywozu - przede wszystkim Polska, Włochy, Francji, Dania i Holandia. Sprzedaż zwiększyła tylko Hiszpania i Niemcy. 
 
Państwa UE zakupiły w styczniu w krajach trzecich 3,3 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - to o 11,6 proc. więcej niż przed rokiem. Najważniejszym dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria.
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA