Eksport produktów wieprzowych idzie w górę. Kierunek Azja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-02-2016,8:50 Aktualizacja: 03-02-2016,9:41
A A A

Unijny eksport produktów z sektora wieprzowiny w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 roku był o 171 tys. ton (6 proc.) wyższy niż w tym samym czasie rok wcześniej. Ponad dwie trzecie wywozu trafiło na rynki dalekowschodnie.

Według najnowszych dostępnych danych Komisji Europejskiej eksport trzody chlewnej, wieprzowiny, tłuszczów, podrobów i przetworów wieprzowych od stycznia do końca listopada ub.r. wyniósł 2872 tys. ton (w masie produktów) - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.

mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, agencja rynku rolnego, komisja europejska

Do przechowania z dopłatami zgłoszono 89.900 ton wieprzowiny

Kraje Unii Europejskiej zgłosiły łącznie 89,9 tys. ton mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Polscy przedsiębiorcy wnioskowali o dopłaty do przechowania ok. 6 tys. ton. 26 stycznia Komisja Europejska zawiesiła...

W pierwszej dziesiątce importerów jest aż pięć państw azjatyckich odpowiadających za 67 proc. unijnej sprzedaży do krajów trzecich. Największym odbiorcą produktów wieprzowych ze Wspólnoty są Chiny z Hongkongiem, gdzie trafia 44 proc. wysyłek o masie 1258 tys. ton.

Kolejna na liście importerów jest Japonia, która jest najważniejszym odbiorcą mięsa świeżego. Na tamtejszy rynek trafiło 37,1 tys. ton tego towaru, czyli 30 proc. całego eksportu.

Następne lokaty zajmują Korea Południowa i Filipiny, a dopiero na piątym miejscu (po czterech krajach azjatyckich) jest Ukraina z importem w wielkości 88 tys. ton, a potem Stany Zjednoczone i Australia.

Eksperci podkreślają w kupowaniu produktów wieprzowych rosnącą pozycję krajów afrykańskich - na ósmym miejscu odbiorców towarów jest Angola, a na dziesiątym Wybrzeże Kości Słoniowej.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu