Duńskie prosięta - skąd się biorą?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Rafał Leroch | leroch@apra.pl
31-03-2016,9:00 Aktualizacja: 31-03-2016,10:41
A A A

Duńskie prosięta są produkowane w gospodarstwach utrzymujących po kilkaset loch. Dzięki temu wyniki odchowu, jakie uzyskuje się na takich fermach, są do pozazdroszczenia.

Jednym z takich parametrów jest liczba prosiąt odsadzanych od lochy w roku, która w Danii przekracza 30 sztuk.

Mimo, że struktura gospodarstw utrzymujących świnie w Danii pokazuje, że podobna liczba chlewni zajmuje się tam albo produkcją tuczników, albo prosiąt lub produkuje w cyklu zamkniętym, to dominuje jednak produkcja prosiąt.

asf, Dania, csf, Danish Crown

Pomór w Danii? Jest podejrzenie choroby u padłej świni

Pomór świń w Danii? Jedna z ubojni Danish Crown zlokalizowana w duńskim mieście Herning 3 grudnia została zamknięta po tym, jak na ciężarówce przewożącej świnie do rzeźni znaleziono martwą sztukę. Jak informuje Krajowy Związek...
Wynika to z tego, że ponad trzydzieści procent ogólnej liczby gospodarstw zajmuje się produkcją w cyklu zamkniętym i w tych chlewniach średnio stada loch liczą sobie niemal po 500 szt.

Wyliczając na tej podstawie ogólną liczbę loch utrzymywanych tylko w samym cyklu zamkniętym uzyskujemy pogłowie na poziomie ponad 550 tys. loch.

W dodatku gospodarstwa, gdzie produkuje się tylko prosięta, stanowią w ogólnej liczbie chlewni zajmujących się produkcją świń około dwadzieścia procent, ale utrzymują średnio po 700 loch. Daje to pogłowie na poziomie blisko 480 tys. loch.

W Danii potencjalna liczba prosiąt odsadzanych od lochy w roku wynosi 37,5 szt. zaś w naszych warunkach dochodzi do 31 szt. Jest to oczywiście potencjał produkcyjny krajowych mieszańców pbz x wbp.

Rzeczywista wartość tego wskaźnika wynosi w naszym kraju 16 szt., zaś w Dani przekracza 30 szt. Ta różnica wynika nie tylko z przedstawionej wyżej struktury gospodarstw utrzymujących świnie, ale też z faktu, że na tamtejszych fermach wszystko podlega głębokiej analizie finansowej.

Na dużych fermach każda choć najmniejsze strata jest mocno odczuwalna.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA