Dalsze spadki cen tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-11-2022,10:55 Aktualizacja: 02-11-2022,9:54
A A A
Podaż trzody chlewnej w Unii Europejskiej w 42. tygodniu wzrosła. Wraz ze słabym popytem na mięso wieprzowe doprowadziło to do kolejnych spadków cen w skupie. 
 
Rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej w 42. tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego popytu na mięso wieprzowe. 
 
Spadki cen odnotowano w wielu krajach, a najwyższe bo o 10 centów, dotyczyły Belgii i Austrii. W Holandii tuczniki potaniały o 8 centów, we Francji o 6 centów, a w Hiszpanii o 2 centy. 
 
W minioną środę 26 października ceny na dużej giełdzie w Niemczech pozostały bez zmian na poziomie 1,90 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,94 zł. 
 
opłaty za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, świadectwa zdrowia zwierząt.

Hodowcy świń zapłacą mniej za czynności weterynarzy?

Rolnicy i ich zrzeszenia podnieśli larum po zmianach stawek za czynności inspektorów w gospodarstwach z wystawianiem tzw. świadectw zdrowia na czele. Podwyżki w niektórych przypadkach były bowiem znaczne. Do konsultacji publicznych...
Słabe pozytywne sygnały dla uczestników branży docierają z rynków azjatyckich. Korea Południowa nie wznowiła jeszcze importu z Niemiec, ale trwają procedury związane z wydaniem niezbędnych świadectw zdrowia.
 
Na krajowym rynku ceny tuczników spadły o 5 gr za kg za klasę E do poziomu 8,80 zł za kg.
 
Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Polsce w dniach 17-23 października skupowano świnie rzeźne średnio po 7,21 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż przed miesiącem, a także o 76% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r. 
 
W trzecim tygodniu października cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio w Unii Europejskiej wyniosła 202,47 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co daje niemal 953 zł. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem oraz o 56% drożej niż przed rokiem. 
 
Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 196,67 euro za 100 kg, co daje około 925 zł. Była ona o 5,8 euro za 100 kg niższa od średniej unijnej, o 6,48 euro za 100 kg niż w Niemczech oraz o 12,55 euro za 100 kg niż w Hiszpanii. 
 
Jednocześnie polscy producenci uzyskiwali o 19,28 euro za 100 kg więcej niż rolnicy w Niderlandach oraz o 13,03 euro za 100 kg niż w Danii.
 
W omawianym okresie zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,58 zł za kg. Cena ta była niemal o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż miesiąc wcześniej oraz o 73% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu