Chiny stymulują wysoką cenę wieprzowiny w UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-08-2019,10:35 Aktualizacja: 26-08-2019,16:46
A A A
Tuczniki w krajach Unii Europejskiej w ostatnich tygodniach odnotowują rekordowo wysokie ceny. Jest to głównie efekt spadku pogłowia świń w Chinach, który został wywołany rozprzestrzeniającym się wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Ceny żywca wieprzowego w krajach unijnych w 34. tygodniu wzrosły łagodniej niż tydzień wcześniej. 
 
Największe wzrosty odnotowano w Danii, gdzie za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) płacono o 4 centy więcej niż przed tygodniem.
 
W Irlandii i Wielkiej Brytanii podwyżki wyniosły 3 centy, w Belgii 2 centy, a we Francji o 1 cent, podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
trzoda chlewna, cena wieprzowiny, Niemcy, tuczniki

Cena żywca wieprzowego w Niemczech zmalała

Tuczniki na niemieckiej dużej giełdzie potaniały o 3 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei notowania małej giełdy pozostały bez zmian.   Niemieckie notowania dużej giełdy (VEZG) z 21 sierpnia wykazały spadek ceny żywca...
Notowania tuczników nie zmieniły się w Hiszpanii i Holandii. Z kolei w Niemczech spadły.
 
Dwie największe niemieckie ubojnie Tönnies i Vion nie zaakceptowały ostatnich podwyżek o 3 centy i prowadziły skup w oparciu o własne cenniki. 
 
W minionym tygodniu (21 sierpnia) na dużej niemieckiej giełdzie cena spadła o 3 centy do poziomu 1,85 euro za kilogram wbc. 
 
Eksperci przewidują, że podobne spadki cen w 35. tygodniu będą dotyczyły rynku krajowego. 
 
Dodają, że jest wiele spekulacji wokół ceny tuczników w Niemczech w nadchodzących tygodniach. Wraz z końcem upałów wzrosną przyrosty masy ciała świń, co będzie wiązało się ze wzrostem podaży żywca. 
 
Przewidują, że popyt zakładów przetwórczych na żywiec wieprzowy w Niemczech powinien utrzymywać się na wysokim poziomie ze względu na powrót turystów z południa Europy oraz rosnące potrzeby importowe Chin. 
 
W lipcu bieżącego roku pogłowie trzody chlewnej w Chinach spadło o 32,2 proc. rok do roku.
Z kolei liczba macior zmniejszyła się o 31,9 proc. 
 
Sytuacja ta spowodowała wzrost cen wieprzowiny w tym kraju o ponad 10 juanów. W sierpniu 2018 r. za żywiec płacono 13,15 juanów za kilogram, a obecnie cena ta wzrosła do 23,49 juanów, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 13 złotych za kilogram.
 
W celu ograniczenia wzrostu cen żywności władze w Chinach chcą zwiększyć import wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu