Ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej pozostają bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-11-2017,7:00 Aktualizacja: 23-11-2017,21:35
A A A
Ceny żywca wieprzowego w krajach unijnych są stabilne, a jego podaż jest nadal wysoka. Aby zaspokoić potrzeby ożywionego handlu ubojnie pracują z wykorzystaniem pełnej mocy produkcyjnej. 
 
Wieprzowina na rynku niemieckim już od 4 tygodni nie zmieniła ceny. W przyszłym tygodniu będzie ona na poziomie sprzed tygodnia i wyniesie 1,45 euro za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,11 zł - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
cena tuczników, USA, żywiec wieprzowy, wzrost cen

Ceny tuczników w USA są wyższe niż przed rokiem

Ceny żywca wieprzowego w stanach zjednoczonych w listopadzie ubiegłego roku były niższe od obecnych w wyniku czego hodowcy ponosili straty. W listopadzie br. tuczniki podrożały dzięki wyższym marżom oferowanym przez nowe zakłady ubojowe.  ...
 
 
W Polsce również nastąpiła stabilizacja cen. Zakłady przetwórcze zaczynają przygotowania świąteczne, co przełoży się na niewielką poprawę sytuacji na rynku.
 
Tuczniki w Hiszpanii potaniały. Z kolei w Wielkiej Brytanii i Włoszech cenniki nieznacznie poszły w górę.
 
Duńskie rzeźnie obniżyły w cennikach podstawowy przedział wagowy dla tuczników, aby zaspokoić zwiększone potrzeby przed świętami. W przyszłym roku cenniki mają powrócić do poprzedniego poziomu wagowego.
 
W Stanach Zjednoczonych ceny żywca wieprzowego są wyższe niż przed rokiem. Obecnie za tuczniki ubojnie płacą 1,24 dolara za kilogram wagi bitej ciepłej, to około 4,41 zł.
 
W ubiegłym roku producenci w USA ponosili straty w wysokości 0,65 dolara za kg (2,31 zł). Natomiast cena 18 kg prosiąt w ciągu roku wzrosła tam o 19 dolarów (67,56 zł).
 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu