Ceny tuczników wciąż spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-12-2020,15:00 Aktualizacja: 10-12-2020,10:13
A A A
Tuczniki na rynku unijnym tanieją od marca bieżącego roku. W ostatnim tygodniu listopada ich cena spadła ponownie o kolejne 3%.
 
Spadki cen zakupu żywca wieprzowego na rynku unijnym w okresie wiosenno-letnim wynikały z ograniczeń popytu na wieprzowinę w związku z zamknięciem sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego.
 
Tuczniki od września tanieją z powodu wykrycia wirusa afrykańskiego pomoru świń w Niemczech, co przełożyło się na wstrzymanie eksportu wieprzowiny do Chin.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 23-29 listopada za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 129,79 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Agro-Handel, zakład mięsny w Mościszkach, transport świń z Niemiec, dokumenty przewozowe, nielegalny transport ruczników

Transport świń z Niemiec. Zakład mięsny zabrał głos

Zarząd spółki Agro-Handel wydał oświadczenie w związku z transportem tuczników z Niemiec. Zwierzęta posiadały wszystkie niezbędne dokumenty, a kontrola Inspekcji Weterynaryjnej, Policji i Inspekcji Transportu Drogowego, nie wykazały...
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 581,57 zł. Cena ta była o 3% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 7% niższa niż przed miesiącem, a także o 32% niższa niż przed rokiem. 
 
Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 113,83 euro za 100 kg, czyli około 510,06 zł. Było to o niemal 16 euro mniej niż uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej oraz o 9,60 euro mniej niż płacono w Niemczech. 
 
W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom przeciętnie 3,86 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa w porównaniu z poprzednim notowaniem oraz o 12,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 36,5% niższa niż przed rokiem.
 
Najwyższe stawki za trzodę chlewną uzyskiwali producenci z makroregionu północnego, gdzie płacono średnio 3,94 zł za kg. Ceny te dotyczyły woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie. Na drugim miejscu uplasował się makroregion zachodni, gdzie producenci uzyskiwali średnio 3,79 zł za kg. Obejmuje on woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie. 
 
Cena zbytu półtusz wieprzowych w ostatnim tygodniu listopada ukształtowała się na poziomie 5,85 zł za kg. Było ona o 5% niższa niż w poprzednim notowaniu, o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 36,5% niższa niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu