Ceny tuczników w Niemczech zmalały o trzy centy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-06-2018,10:00 Aktualizacja: 15-06-2018,21:48
A A A

Ceny tuczników w ostatnich tygodniach w krajach Unii Europejskiej rosły. Wielkość podwyżek, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wyniosła od 1,2 centów we Francji do 3 centów w Niemczech i Austrii.

Tuczniki we Francji podrożały głównie dlatego, że zakładom mięsnym brakowało żywca wieprzowego. Podobnie było w Austrii, gdzie liczba tuczników oferowanych do sprzedaży w porównaniu do zapotrzebowania była mniejsza aż o 15 proc.

Podaż tuczników na rynek zmalała głównie za sprawą upałów. Wysokie temperatury powierza wpływają bowiem na niższe dobowe przyrosty tych zwierząt. Stąd ich waga ubojowa zmalała. Sytuacja ta była szczególnie widoczna w Hiszpanii.

asf w polsce, asf u świń, lubelszczyzna, ogniska asf u świń, gmina Wola Uhruska. gmina Ruda Huta

Wykryto kolejne ogniska ASF u świń

Trzy nowe ogniska afrykańskiego pomoru świń wykryto w Lubelskiem - jedno w gminie Wola Uhruska oraz dwa w gminie Ruda Huta. Hodowano w nich łącznie 32 świnie. 117. ognisko ASF wykryto w gminie Wola Uhruska, w którym było 20 świń; 118 w...

Cena tuczników w tym tygodniu niestety przestała rosnąć. Niepokojące sygnały nadeszły z Niemiec, gdzie cztery największe firmy przetwórcze tj. Toennies, Vion, Westfleisch, Danish Crown nie zaakceptowały ostatniej podwyżki. Tym samym, jak informuje KZP-PTCH, wywołały one zamieszanie na rynkach europejskich.

Przetwórcy w Niemczech w tym tygodniu nadal kontynuują swoją politykę cenową. Dzieje się tak mimo dobrej pogody sprzyjającej grillowaniu. Ostatecznie według danych niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG cena tuczników została obniżona o 3 centy do wysokości 1,44 €/kg czyli około 6,16 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Informacje dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz tematy związane z hodowlą i produkcją można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu