Bydło mięsne i gęsi zamiast świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-12-2016,7:30 Aktualizacja: 06-12-2016,7:30
A A A

Hodowcy świń muszą przestrzegać zasad bioasekuracji. Inaczej walka z afrykańskim pomorem świń nie będzie miała sensu. W myśl nowych przepisów ci, którzy dobrowolnie zrezygnują z produkcji trzody chlewnej otrzymają odszkodowania i mogą zmienić profil działalności.

- W roku 2015 zrezygnowało z hodowli świń 254 rolników. W związku z tym zlikwidowano około 5 tys. sztuk świń wypłacając odszkodowania za zlikwidowane świnie. Natomiast w roku bieżącym 38 osób zrezygnowało z hodowli - mówił dla TVP 1 Mirosław Czech z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku.

Bydło mięsne i gęsi to najpopularniejsze kierunki produkcji rolników, którzy zrezygnowali z hodowli trzody chlewnej. Jest ich około 300. Wśród popularnych kierunków jest także produkcja owoców miękkich - informuje TVP 1.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA