ASF zagraża Niemcom i Wielkopolsce
Wirus zaledwie 80 km od granicy zaniepokoił Niemców, którzy są największym producentem wieprzowiny w UE.
Już 20 dzików padłych na ASF znaleziono w województwie lubuskim - donosi środowa "Rzeczpospolita". Zdaniem dziennika epidemia zbliża się do regionów kluczowych dla unijnej produkcji mięsa.
Dziki należy wyszukiwać również w innych województwach
"Rozmiar kłopotów w województwie lubuskim gwałtownie wzrósł, kiedy główny lekarz weterynarii potwierdził we wtorek późnym popołudniem kolejnych 18 przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików. Tym samym liczba zwierząt padłych na ASF wzrosła z 2 do 20, a sam obszar występowania ASF zbliża się niebezpiecznie do wrażliwych regionów - Wielkopolski, która produkuje 35 proc. polskiej wieprzowiny, oraz Niemiec - którzy odpowiadają za jedną piątą eksportu tego mięsa poza Unię Europejską" - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Jak pisze dziennik, ASF - zaledwie 80 km od granicy - zaniepokoił Niemcy, największego producenta wieprzowiny w UE.
"Polska wyprodukowała w ubiegłym roku 2,1 mln ton, a Niemcy blisko trzy razy więcej, bo 5,4 mln ton, 22 proc. produkcji unijnej. Ewentualne przeniesienie ASF do tego kraju zagroziłby eksportowi niemieckiej wieprzowiny poza UE" - napisano.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
ASF w powiecie piotrkowskim. Już 6 dzików zakażonych wirusem
-
ASF w powiecie piotrkowskim. 4 gminy i miasto Piotrków w strefie zakażenia ASF
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z Wipaszem
-
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
Ceny żywca wieprzowego nadal spadają
-
ASF w Hiszpanii: rośnie liczba zakażonych dzików. Hiszpańska wieprzowina w odwrocie?
-
Ceny prosiąt w ostatnich tygodniach maleją
-
ASF nadal zagraża hodowlom. Już ponad 3 tys. ognisk u dzików
-
Rynek trzody chlewnej na krawędzi. Hodowcy są na minusie
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


