Zwierzęta potrzebują więcej witamin zimą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Tomasz Kodłubański | redakcja@agropolska.pl
16-02-2017,12:40 Aktualizacja: 16-02-2017,13:09
A A A

Znaczenie witamin w żywieniu zwierząt jest bardzo istotne, gdyż spełniają ważne funkcje bioregulacyjne. Witamina D nazywana jest "słoneczną", bo organizm zwierząt posiada zdolność do jej wytwarzania pod wpływem promieni UV.

- W okresie letnim zapotrzebowanie na witaminę D zostaje w pełni pokryte u zwierząt przebywających na słońcu. Powstaje ona bowiem z ergosteroli w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych (UV) - przekonuje Marek Kuźma specjalista ds. odżywiania zwierząt hodowlanych. Zwierzęta mają też zdolność magazynowania znacznej ilości tej witaminy w wątrobie oraz tkance tłuszczowej, i w okresach niedoboru mogą ją wykorzystywać.

choroby zwierząt, zwierzęta, asf, ptasia grypa, gruźlica bydła, bse

165 milionów euro pójdzie na zwalczanie chorób zwierząt

Około 165 mln euro przeznaczy w tym roku Unia Europejska na walkę z chorobami zwierząt oraz chorobami odzwierzęcymi. 9,6 mln euro pójdzie na zwalczanie afrykańskiego pomoru świń i ok. 2 mln euro na walkę z ptasią grypą. 150 mln euro trafi na...

Jesienią i zimą znacznie spada promieniowanie UV, a zwierzęta rzadko przebywają na zewnątrz budynków. To często prowadzi do niedoboru witaminy D w ich organizmach.

- Zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D w dawkach pokarmowych dla zwierząt jest bardzo ważne, ponieważ jej niedobór prowadzi do wielu groźnych schorzeń, mających wpływ na zdrowotność i produkcyjność - podkreśla Kuźma. Niedobór witaminy D, oprócz zaburzeń metabolizmu wapnia i fosforu prowadzi również do zaburzeń rozrodu, deformacji kości i stawów, zaburzenia wzrostu i wielu innych komplikacji.

Szczególnie wrażliwe na brak witaminy D w pożywieniu są młode świnie i drób. - Często też objawy krzywicy występują u cieląt i dorastającego bydła, jeśli w ich dawkach pokarmowych występuje jej deficyt. Zalecenia praktyczne dotyczące zawartości witaminy D w mieszankach paszowych dla różnych grup świń są następujące: lochy i knury 800-2000 j.m./kg paszy, prosięta do 15 kg m. c. 800-2000 j.m./kg, tuczniki  400-2000 j.m./kg paszy - wylicza Kuźma.

Zagwarantowanie w mieszankach paszowych odpowiedniej ilości witamin wpływa korzystnie nie tylko na wyniki produkcyjne, ale też na odporność, wyniki rozrodu, a nawet jakość surowców pochodzenia zwierzęcego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu