Ubojnie pod kontrolą inspekcji jakości handlowej. Znamy wyniki z 2021 roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
03-03-2022,17:20 Aktualizacja: 08-03-2022,17:19
A A A

Ponad 190 ubojni trzody chlewnej i blisko 70 ubojni bydła było w zeszłym roku objętych nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) w zakresie klasyfikacji tusz.

Odbywa się to w ramach systemu EUROP, mającego zapewnić rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływać na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami zwierząt rzeźnych.

cena bydła, skup żywca wołowego, wołowina, ceny w Polsce,

Krajowe ubojnie płacą więcej za bydło

Ceny zakupu żywca wołowego w drugim tygodniu lutego wzrosły. Krajowi dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,59 zł za kg, czyli o niemal 1% więcej niż przed tygodniem.    Notowania żywca w dniach 7-13 lutego wzrosły. Cena...

Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wołowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 3900 szt. bydła, czyli średnio powyżej 75 szt. tygodniowo w roku. W 2021 r. nadzorem objęto 69 ubojni bydła. Zakłady, pozostające pod lupą IJHAR-S w 2021 r. stanowiły 33,3 proc. z 207 ubojni działających w kraju.

"Ubój bydła w 2021 r. wyniósł 1,83 mln. szt., w tym 1,72 mln. szt. w zakładach objętych nadzorem IJHARS, co stanowiło 94 proc. całkowitego uboju. Klasy jakości handlowej nadano 1,69 mln. szt. tusz wołowych - 98,3 proc. wszystkich uzyskanych z uboju bydła w zakładach nadzorowanych. W 2021 r. przeprowadzono 550 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, a liczba kontrolowanych tusz wołowych w 2021 r. wyniosła 20,3 tys. szt." - przekazuje Inspekcja.

Kontrola wykazała, że klasyfikację tusz wołowych podjęto we wszystkich zakładach, a liczba prawidłowo sklasyfikowanych przez rzeczoznawców pod względem uformowania wynosiła: 16 tys. szt. (78,8 proc. skontrolowanych), a pod względem otłuszczenia 15,2 tys. szt. (74,8 proc.). Nieprawidłowa ocena uformowania dotyczyła 4,3 tys. tusz, w tym ocena zawyżona - 2,7 tys. (1,3 proc. kontrolowanych), zaś ocena zaniżona 1,6 tys. (7,9 proc.).

ubój z konieczności, rzeźnie, hodowcy zwierząt, świnia, owca, koza, krowa, koń, lekarz weterynarii, ubojnia, mięso

Ubój z konieczności. Co warto o nim wiedzieć?

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią umożliwia uratowanie ich wartości rzeźnej. Ubój z konieczności poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie...

Nieprawidłowa ocena otłuszczenia dotyczyła 5,1 tys. tusz (w tym: ocena zawyżona - 2 tys. szt., tj. 9,9 proc. kontrolowanych, a ocena zaniżona 3,1 tys. szt., tj. 15,3 proc.), nieprawidłowa obróbka lub prezentacja - 0,3 tys. szt. (1,5 proc. kontrolowanych), a nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej - 0,2 tys. szt. (1 proc.).

We wszystkich kontrolowanych zakładach prawidłowo dokumentowano czynności ustalania klas jakości tusz wołowych, a informacje przekazywane dostawcom były zgodne z dokumentacją zakładową.

Jeśli chodzi o klasyfikację tusz wieprzowych, obowiązek jej stosowania w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10400 świń - średnio powyżej 200 szt. tygodniowo w roku. W 2021 r. nadzorem IJHARS objęto 193 ubojnie trzody chlewnej - 47,7 proc. działających na terenie kraju (405).

"Ubój trzody chlewnej w 2021 r. wyniósł 21,1 mln. szt., w tym w zakładach ubojowych objętych nadzorem IJHARS 20 mln. szt., co stanowiło 94,8 proc. uboju całkowitego dokonanego w zakładach na terenie kraju. Klasy jakości handlowej nadano 19,3 mln. szt. tusz, tj. 96,5 proc. wszystkich uzyskanych z uboju trzody chlewnej w zakładach nadzorowanych" - wylicza IJHAR-S.

ubojnia w gminie Dobra, znęcanie się nad zwierzętami, Fundacja Viva!, Aleksandra Marańda

Krowy były w ubojni bite i rażone prądem. 35 osób usłyszy zarzuty

35 osób odpowie za znęcanie się nad zwierzętami w ubojni w gminie Dobra (woj. wielkopolskie) – przekazała Prokuratura Rejonowa w Turku. Krowy miały być tam bite i rażone prądem, co w 2019 r. nagłośniła Fundacja Viva!. Prokurator...

Ogółem w 2021 r. przeprowadzono 1566 wizyt kontrolnych w zakładach prowadzących ubój trzody. Liczba tusz wieprzowych skontrolowanych w 2021 r. wynosiła 37 tys. Klasyfikację tusz wieprzowych prowadziły wszystkie nadzorowane ubojnie i wszystkie zatrudniały uprawnionych rzeczoznawców. Robiło to też 29 osób, które posiadały nieaktualne uprawnienia (w 24 ubojniach, tj. 12,4 proc. wszystkich nadzorowanych) - uzyskały je ponownie przed zakończeniem 2021 roku. W 7 zakładach (3,6 proc.) wykryto ponadto nieaktualne cechy legalizacji wag kolejkowych, używanych do ustalania masy tusz wieprzowych.

Co jeszcze ustalono?

  • nieprawidłowy pomiar mięsności wykonano w przypadku 3,2 tys. tusz (8,6 proc.)
  • brak oznakowania lub nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło 0,8 tys. tusz wieprzowych - 2,7 proc. kontrolowanych
  • nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,4 tys. tusz wieprzowych - 1,3 proc. kontrolowanych
  • nieprawidłowe dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz wieprzowych stwierdzono w 6 zakładach ubojowych - 3,1 proc. kontrolowanych
  • nieprawidłowy czas przechowywania dokumentacji z klasyfikacji tusz wieprzowych - w 7 zakładach, 3,6 proc. kontrolowanych
  • brak dostarczenia dostawcom informacji o wynikach klasyfikacji tusz wieprzowych - w 10 zakładach,5,2 proc. kontrolowanych
  • informacje o wynikach klasyfikacji wystawiane dostawcom żywca rzeźnego były zgodne z dokumentacją zakładową we wszystkich ubojniach
     
  • Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu