Tysiące krów do wybicia. 2 kolejne ogniska pryszczycy na Węgrzech
Około 3,5 tysiąca sztuk bydła. Tyle zwierząt znajdowało się w 2 ogniskach w gospodarstwach na Węgrzech, w których potwierdzone zostały 3. i 4. ognisko pryszczycy.
Pryszczyca nie odpuszcza na Węgrzech. Tamtejsze służby potwierdziły kolejne 2 ogniska tej choroby w dużych stadach bydła mlecznego.
Siekierski: prewencja i mobilizacja przeciwko pryszczycy w Polsce trwa
Około 3,5 tysiąca sztuk bydła. Tyle zwierząt znajdowało się w 2 ogniskach w gospodarstwach na Węgrzech, w których potwierdzone zostały 3. i 4. ognisko pryszczycy.
O ogniskach poinformował Węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (NEBIH).
Ogniska wybuchły w miejscowościach Darnózseli i Dunakiliti.
W gospodarstwach znajdowało się odpowiednio około 1000 i 2500 sztuk bydła.
Główny lekarz weterynarii Węgier Szabolcs Pásztor ustanowił obszar zapowietrzony i zagrożony pryszczycą.
Przypominamy, że pierwsze dwa ogniska pryszczycy na Węgrzech wykryto 7 i 26 marca w stadach liczących 1400 i 3000 krów.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
ASF uderza w mołdawski rynek wieprzowiny
-
Kryzys na rynku mleka. Produkcja wzrośnie, ale wkrótce mogą ruszyć likwidacje stad
-
Import wieprzowiny do Polski rośnie dwa razy szybciej niż eksport
-
Organizacje hodowlane apelują o narodową strategię rozwoju produkcji zwierzęcej
-
ASF. Hiszpania i Chiny podpisały porozumienie dotyczące eksportu wieprzowiny
-
Francja traci samowystarczalność w produkcji wieprzowiny
-
Bruksela winduje ceny polskich jaj. Kraje spoza UE korzystają na wysokich stawkach
-
Skup mleka w Polsce rok do roku rośnie
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 5/2025
-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2
-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka
-Znaczenie higieny udojowej w praktyce
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
17-11-2025,11:15
Innowacje w produkcji trzody chlewnej podczas konferencji Żniwniok
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
04-11-2025,12:30
Jaka jest przyszłość hodowli świń? Relacja z 1. konferencji BestGen
-
30-10-2025,11:50
Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




