Tysiące jagniąt zostało w kraju. Co z nimi zrobić?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-04-2017,14:20 Aktualizacja: 13-04-2017,14:48
A A A

Skup interwencyjny jagniąt z przekazaniem ich do gospodarstw cierpiących z powodu afrykańskiego pomoru świń - to jedna z propozycji Małopolskiej Izby Rolniczej w sprawie pomocy hodowcom owiec.

Wielu gospodarzy z Podhala ma spory problem. Hodowcy deklarowali sprzedaż 16 tys. sztuk owieczek na rynek włoski (przyrządzanie jagnięciny jest tam wielkanocną tradycją), a tymczasem zakontraktowano zaledwie ok. 7 tys. sztuk.

mięso, Związek Hodowców Owiec w Nowym Targu, jagnięcina, eksport do Włoch

Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny

Hodowcom owiec z Podhala nie uda się w tym roku sprzedać nawet połowy deklarowanych jagniąt na rynek włoski, gdzie jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Jak wyjaśnił prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy,...

To wynik umiłowania tamtejszych konsumentów do młodziutkiej jagnięciny. A polskie owieczki rodziły się już w styczniu i zdążyły przerosnąć, bo Święta Wielkanocne przypadają w tym roku wyjątkowo późno.

W kraju pozostało zatem około 9 tys. jagniąt. Jak je zagospodarować i tym samym pomóc hodowcom? Rozmawiano o tym podczas posiedzenia Walnego Zgromadzenia Małopolskiej Izby Rolniczej. Wypracowane rozwiązania za pośrednictwem Wiktora Szmulewicza, prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych mają trafić do ministra rolnictwa.

Delegaci MIR postulowali:

  • skup interwencyjny z przekazaniem jagniąt do gospodarstw Polski wschodniej, w których z powodu ASF zaprzestano chowu trzody chlewnej (chów owiec stanowiłby dla wielu gospodarstw alternatywę)
  • zmniejszenie rozbieżności między stawkami dopłat do tzw. "zwykłych owiec", a owcami objętymi pakietami genetycznymi
  • podjęcie działań na rzecz zachęcenia polskiego społeczeństwa do spożywania mięsa owczego z wykorzystaniem środków z funduszu promocji

    Podhalańska jagnięcina w cenie

    W tym roku włoscy odbiorcy jagnięciny zapłacą średnio o 50 gr więcej za kilogram żywca niż w ubiegłym - powiedział PAP prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy. Hodowcy chcą sprzedać 12 tys. zwierząt.    Doroczny skup...
  • zaktywizowanie radców ds. gospodarczych i handlowych, działających w polskich ambasadach, do wyszukiwania partnerów zainteresowanych zakupem polskiej jagnięciny
  • podjęcie negocjacji z dużymi sieciami handlowymi (szczególnie powołującymi się na większościowy udział polskich towarów w obrocie), mających na celu wprowadzenie do sprzedaży mięsa jagnięcego dostarczanego przez rodzimych hodowców
  • popularyzację spożycia mięsa owczego w mediach państwowych

Członkowie rolniczego samorządu podkreślali też, że pogłowie owiec w Polsce spada, co w rejonach podgórskich i górskich grozi tragedią środowiskową.

"Brak 'żywych kosiarek' prowadzi do zarastania tradycyjnych łąk i hal oraz dewastacji krajobrazu, którego walory mają istotne znaczenie dla rozwoju turystyki, stanowiącej główne źródło utrzymania dla licznej grupy mieszkańców"- brzmi na koniec przesłanie MIR.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA