Trzeba chronić żywność produkowaną w gospodarstwach rolnych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-01-2024,15:15 Aktualizacja: 17-01-2024,14:50
A A A

W związku ze zbliżającym się posiedzeniem AGRIFISH zwracamy się do Pana z prośbą o przyłączenie się i poparcie inicjatywy Włoch, Francji oraz Austrii zmierzające do poszerzonej dyskusji na temat ochrony produkcji żywności w oparciu o gospodarstwa rolne – czytamy w piśmie skierowanym do ministra rolnictwa przez 13 organizacji rolniczych.

Sygnatariusze pisma podkreślają, że Unia Europejska jest światowym liderem w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz dobrostanu zwierząt.

Europejscy rolnicy przyczyniają się do około 1,3% PKB, jednak wysiłki w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego, zwiększania samowystarczalności oraz dostarczania obywatelom wysokiej jakości i bezpiecznej żywności są dużo większe niż mogłyby wskazywać na to suche liczby.

szynki, wędliny, wędzonki, kiełbasy. LoweKrowe, Jacek Zarzecki, PZHiPBM, produkty roślinne, produkty zwierzęce, mięso

Nazwy produktów roślinnych nie będą wprowadzały konsumentów w błąd

Produktom roślinnym nie będą mogły być nadawane nazwy, które wyraźnie określają produkty pochodzenia zwierzęcego. "Kolejną dobrą decyzją odchodzącego rządu było rozporządzenie MRiRW w sprawie znakowania poszczególnych...

– Nasz niepokój budzą praktyki produkcji żywności opartej na hodowli sztucznych komórek w laboratoriach na całym świecie. Jednak te praktyki stanowią zagrożenie dla tradycyjnego rolnictwa i rzeczywistych metod produkcji żywności, które leżą u podstaw europejskiego modelu rolniczego – podkreślają przedstawiciele organizacji pisząc dalej:

– Te nowe praktyki obejmują produkcję mięsa przy użyciu technologii komórek macierzystych, które wymagają pobrania tkanki od żywych zwierząt.

Rozwój nowej produkcji żywności hodowanej w laboratoriach rodzi wiele pytań, które powinny być poddane szerokiej debacie publicznej.

Szereg pytań jest już częściowo uwzględnionych w przepisach Rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 w sprawie nowych produktów spożywczych.

Zdaniem autorów pisma powinniśmy postawić sobie pytanie, czy biorąc pod uwagę zakaz używania hormonów przy produkcji mięsa oraz zakaz klonowania zwierząt powinniśmy pozwolić na produkcję mięsa w laboratoriach? Czy produkcję mięsa opartego na komórkach można uznać za bardziej przyjazną?

Innym zagadnieniem jest kwestia ekonomiczna. Jak zagwarantować opłacalność hodowli zwierząt i obszarów wiejskich? Rolnictwo to system naczyń powiązanych. Do produkcji mięsa w laboratoriach nie potrzeba zbóż i pasz. Rodzi się pytanie, jak zapewnić bezpieczeństwo i niezależność żywnościową?

Jacek Zarzecki, stopdezinformacjiżywnościowej, obrońcy zwierząt, żywność pochodzenia zwierzęcego, KRD-IG, Robert Telus

Powstała koalicja do walki z dezinformacją żywnościową

Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla branży rolno-spożywczej. W siedzibie ministerstwa...

Nieunikniona jest dyskusja na temat zrównoważonego rozwoju. Jak utrzymać łąki i praktyki rolnicze na obszarach górskich czy innych, gdzie hodowla zwierząt jest jedyną forma użytkowania gleb? Musimy również odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki jest rzeczywisty ślad węglowy technik produkcji mięsa hodowanego w laboratoriach?

Poruszone powinny zostać również kwestie społeczne oraz zdrowotne. Czy mięso pochodzące z laboratorium nie spowoduje braku możliwości dostępu konsumentów do prawdziwego mięsa, zwłaszcza tych mniej zamożnych?

Jak zagwarantować bezpieczeństwo technologii komórek macierzystych, aby uniknąć zagrożeń dla zdrowia konsumentów? Czy posiadamy wystarczającą wiedzę w tym zakresie?

Organizacje branżowe proszą ministra rolnictwa o zajęcie stanowiska w tej sprawie i poparcie działań mających na celu szersze podejście do produkcji mięsa produkowanego w laboratoriach.

– W naszej opinii konieczne jest przejrzyste, oparte na nauce i wszechstronne podejście do oceny rozwoju produkcji sztucznego mięsa. Bezsprzecznie należy stwierdzić, że sztuczne mięso wyprodukowane w laboratoriach nie ma nic wspólnego z rolnictwem i jest zagrożeniem dla milionów gospodarstw rolnych oraz bezpieczeństwa żywnościowego – podsumowują sygnatariusze pisma.

Pism skierowane do ministra rolnictwa znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu