Spożycie mięsa rośnie w szybkim tempie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-07-2016,15:00 Aktualizacja: 13-07-2016,15:22
A A A

Szybki wzrost konsumpcji wołowiny i drobiu szczególnie dotyczy państw Afryki Subsaharyjskiej, gdzie notuje się duży przyrost ludności.

Prognozuje się, że w 2025 r. w porównaniu ze stanem obecnym konsumpcja wołowiny w krajach rozwiniętych zwiększy się o 6 proc., a w rejonach rozwijających się o 21 proc.

Spożycie wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie w krajach rozwiniętych pozostanie na relatywnie stabilnym poziomie. Natomiast w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju będzie dalej rosło.

mięso owcze, rynek mięsa, Australia, Nowa zelandia

Dobre prognozy dla światowego rynku mięsa owczego

Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja mięsa owczego wzrośnie w  bieżącym roku o kolejne 0,7 proc. do 14,1 mln ton. W krajach rozwijających...
Wzrost konsumpcji w tych krajach sprzyja rosnąca populacja ludności, lepsza jakość mięsa wieprzowego oraz atrakcyjniejsza jego cena - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Z kolei spożycie mięsa drobiowego rośnie bez względu na region i zamożność ludności i wypiera wieprzowinę.

W najbliższych dziesięciu latach konsumpcja drobiu będzie prawie tak duża jak wzrost spożycia pozostałych rodzajów mięsa razem wziętych.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA