Pryszczyca na Węgrzech. Jest oficjalny komunikat!

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-03-2025,9:20 Aktualizacja: 09-03-2025,9:25
A A A

Główny lekarz weterynarii informuje, że 7 marca o godzinie 11:16 Komisja Europejska poinformowała Państwa Członkowskie UE o stwierdzeniu przez służby weterynaryjne Węgier ogniska pryszczycy.

Ognisko pryszczycy stwierdzone zostało w gospodarstwie utrzymującym 1418 sztuk bydła.

Gospodarstwo jest zlokalizowane w komitacie Györ-Moson-Sopron graniczącym z okresami Komărno w kraju Nitrzańskim i Dunajskă Streda kraju Trnavskim w Republice Słowacji.

Objawy kliniczne u zwierząt stwierdzono 3 marca br. Wyniki badań laboratoryjnych 6 marca potwierdziły wystąpienie choroby. Badania określenia serotypu wirusa są w toku.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Pryszczyca wykryta u bydła mlecznego na Węgrzech!

Ognisko pryszczycy zostało wykryte na Węgrzech w stadzie bydła mlecznego. Poinformował o tym wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Ognisko pryszczycy na Węgrzech jest drugim w tym roku po wykrytym w styczniu w Niemczech. - Jestem przekonany,...

Właściwe władze węgierskie zostały poinformowane w dniu 5 marca br. o podejrzeniu wystąpienia choroby i tego samego dnia wprowadziły lokalne ograniczenia.

Ustanowiono obszar zapowietrzony w promieniu 3 km i obszar zagrożony w promieniu 10 km od ogniska choroby. Ponadto strona węgierska wprowadziła:

  • zakaz przemieszczeń zwierząt z gatunków wrażliwych z obszaru Transdanubia i Pest na czas 72 godzin od daty wyznaczenia ogniska;
  • zakaz przemieszczeń zwierząt z gatunków wrażliwych w obrocie międzynarodowym;
  • zakaz polowań w obszarach objętych ograniczeniami;
  • zakaz organizowania wystaw i innych wydarzeń z udziałem zwierząt z gatunków wrażliwych do dnia 17 marca br.

Dodatkowo wszelkie miejsca użyteczności publicznej w obszarach objętych ograniczeniami takie jak zoo, parki dzikich zwierząt, w których utrzymywane są zwierzęta z gatunków wrażliwych zostały zamknięte dla zwiedzających do odwołania.

GLW powołał Zespół Zarządzania Kryzysowego

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Ile przesyłek świń z Niemiec trafiło do Polski?

Liczba przesyłek żywych świń, które przyjechały z Niemiec do Polski od 11 stycznia 2025 r. do 26 lutego 2025 r. wyniosła 205 do uboju oraz 23 do dalszego utrzymywania. Od 1 stycznia 2024 r. do 29 lutego 2024 r. z Niemiec do Polski...

Główny lekarz weterynarii dzisiaj (7 marca) zwołał posiedzenie Zespołu Zarządzania Kryzysowego z udziałem Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii z Krosna, Krakowa, Katowic i Opola.

Podczas posiedzenia WLW otrzymali polecenie niezwłocznego skoordynowania wprowadzenia odkażania środków transportu zwierząt na głównych przejściach towarowych na granicach ze Słowacją oraz Czechami obejmujących drogi tranzytowe prowadzące do Polski bezpośrednio z obszarów objętych ograniczeniami.

Wprowadzone zostają również dyżury służb weterynaryjnych na przejściach granicznych oraz restrykcyjne kontrole transportów zwierząt, prowadzone we współpracy z policją, Strażą Graniczną, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego.

Bioasekuracja przede wszystkim

Główny lekarz weterynarii przypomina o obowiązku przestrzegania zasad bioasekuracji przez podmioty związane ze zwierzętami parzystokopytnymi z gatunków wrażliwych.

W przypadku przewoźników zwierząt konieczna jest dezynfekcja środków transportu, zgodnie z wymaganiami rozporządzenia nr 1/2005.

pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Pryszczyca w Niemczech: kontrole na polsko-niemieckiej granicy przedłużone

Transporty zwierząt i produktów z obszaru objętego ograniczeniami na terenie Niemiec są profilaktycznie wstrzymane do 24 lutego włącznie. Inspekcja Weterynaryjna kontynuuje kontrole transportów zwierząt na granicy polsko-niemieckiej...

Zwierzęta wprowadzane do stada muszą pochodzić z wiadomego źródła, muszą być oznakowane, w przypadku handlu wewnątrzunijnego zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny, a w przypadku świń świadectwo zdrowia musi być zapewnione także w obrocie krajowym.

Pasza i ściółka (siano i słoma) wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła.

W gospodarstwie należy zapewnić czystość i higienę w pomieszczeniach, w których utrzymywane są zwierzęta.

Do dezynfekcji należy stosować środki dezynfekcyjne, które inaktywują wirus pryszczycy tj. środki o pH kwaśnym poniżej 6 lub zasadowym powyżej 9.

Do gospodarstwa nie powinny być wprowadzane sprzęty ani narzędzia używane w innych gospodarstwach.

Personel obsługujący zwierzęta powinien przestrzegać zasad higieny oraz stosować odzież i obuwie dedykowane do obsługi zwierząt.

Należy również bezwzględnie przestrzegać zakazu wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych.

Inspekcja Weterynaryjna wskazuje, że okazyjne zakupy po szczególnie „atrakcyjnych cenach” zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w tym z niesprawdzonych źródeł mogą stanowić ryzyko obniżenia standardów bezpieczeństwa żywności i godzić w renomę produkowanych w Polsce produktów rolnych.

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)





 


 

 

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA